Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στην υγεία, κατήγγηλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, δεσμευόμενος ότι «εμείς θα αλλάξουμε πλήρως το σύστημα. Όταν φύγουμε, γιατί κανείς δεν είναι μόνιμος και όλοι είμαστε περαστικοί, πρέπει να μείνει ένα κάστρο που οι αγορές και η διαπλοκή δεν θα μπορεί να το εκπορθήσει».

Δίνοντας το πολιτικό του στίγμα, ο κ. Πολάκης, εξήγησε  πως: 
- το ΕΚΑΒ διαθέτει το καλύτερο συνεργείο αυτοκινήτων, αλλά πληρώνει 6.500 ευρώ το χρόνο για ανταλλακτικά. «Ούτε Λαμποργκίνι και Μπέντλεϊ να είχαμε» σχολίασε χαρακτηριστικά.
-  πληρώνουμε πέντε φορές ακριβότερα τη σίτιση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά νοσοκομεία χωρίς να είναι υψηλής ποιότητας, 
- οι δαπάνες για γυαλιά αυξήθηκαν από 40 στα 47 εκατ., ενώ 
- τα σωληνάκια κολοστομίας εκτοξεύθηκαν και "φαίνεται ότι στην Ελλάδα έχουμε 120.000 ασθενείς, τους περισσότερους στην Ευρώπη".

Προανήγγηλε αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ, "με μια γερή δόση από το δάνειο που θα πάρει η χώρα, καθώς θα δοθεί ποσό ύψους 1,2 δισ. από την δόση του δανείου, προκειμένου να τακτοποιήσει τις οφειλές του στους παρόχους υγείας.

Ο κ. Πολάκης έθεσε στόχο τρεις αλλαγές στις προμήθειες, που περιλαμβάνουν τα εξής:

– πλήρη καταγραφή και κωδικοποίηση των υλικών και αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται από τα νοσοκομεία.
–αναλυτικές τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές για κάθε κατηγορία υλικού.
– διαμόρφωση ενός εύρους τιμής για κάθε κατηγορία προϊόντος, με απόκλιση 10% της τιμής των χωρών της Ε.Ε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι για την υγεία δίνονται 5,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. «Στο παρελθόν είχε φτάσει και τα 15 δισ. και οι προκάτοχοί μας επέλεξαν να κάνουν οριζόντιες περικοπές, όμως δεν ακούμπησαν ούτε μία τρίχα από το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνεχίζει να γλεντά και σήμερα» σημείωσε.

Ακόμη ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι θα υπάρξουν άμεσοι διορισμοί και αξιολόγηση των διοικήσεων των νοσοκομείων και ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τέλος του Δεκέμβρη.