Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στις συνθήκες του περιβάλλοντος, η οποία χρειάζεται να υπάρχει σε λογικό πλαίσιο. Κινητοποιεί τον άνθρωπο, ώστε να συνεχίζει την δραστηριότητά του. Όταν, όμως, τα επίπεδα του άγχους ξεπεράσουν κάποια όρια, τότε ο άνθρωπος αποκτά προβλήματα και χάνει τη λειτουργικότητά του.

Πώς θα καταλάβουμε ότι υπάρχει πρόβλημα

Η διάγνωση ως έναν βαθμό μπορεί να πραγματοποιηθεί από γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας. Όταν, όμως, το άγχος αυξάνεται, γίνεται υπερβολικό, υπάρχει επαναλληπτικότητα ή παρατηρείται μεγάλη ένταση στο άτομο, τότε θα χρειαστεί να γίνει διάγνωση από κάποιον ειδικό επιστήμονα ψυχικής υγείας. Αφού ολοκληρωθεί σωστά η διάγνωση του άγχους, καθορίζεται και η θεραπεία.

Οι θεραπείες καλό είναι να είναι ολιστικές. Η κάθε θεραπεία, δηλαδή, να εξειδικεύεται για τον κάθε άνθρωπο. Δεν είναι σωστό να δίνονται γενικές οδηγίες για όλους, μιας και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρειάζεται τη δική της εξατομικευμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση. Η σύσταση φαρμακευτικής αγωγής ή θεραπείας βελονισμού ή κάποιας άλλης μεθόδου, που μειώνει το άγχος, χρειάζεται να γίνεται μεμονωμένα για κάθε συγκεκριμένο οργανισμό, ο οποίος θα πρέπει να είναι σε θέση να ολοκληρώσει αυτή τη θεραπεία.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός

Σύμφωνα με την Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, πρόεδρο της Παγκόσμιας Εταιρίας Ιατρών Βελονισμού (ICMART) και πρόεδρο του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (SAMAG), μπορούμε να κάνουμε τον εαυτό μας καλύτερο, ξεκινώντας την αντιμετώπιση του στρες με φυσικές θεραπείες, χωρίς χημικά και χωρίς παρενέργειες.

Από την πλευρά του βελονισμού το στρες μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ο συμπτωματικός, δηλαδή η περιστασιακή μείωση των επιπέδων του άγχους, ο δεύτερος είναι ο θεραπευτικός. Αφού πραγματοποιηθεί η σωστή διάγνωση, δίνεται ένα πλήρες θεραπευτικό πλάνο στον θεραπευόμενο (είτε μόνο με βελονισμό, είτε σε συνδυασμό και με κάποια άλλη θεραπεία), μέχρι να επιτευχθεί η εξάλειψη των συμπτωμάτων και η ολοκληρωτική θεραπεία του παθολογικού άγχους. Οι συγκεκριμένες θεραπείες δεν έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Στην αρχή μπορεί να πραγματοποιηθεί μια δόση ρύθμισης ή εφόδου, όπως την αποκαλούν στη γλώσσα των βελονιστών, με διάρκεια από 5 - 15 συνεδρίες συνήθως.  

Έπειτα σχεδιάζεται ένα πλάνο αποθεραπείας του ασθενούς, μέχρις ότου να εξαφανισθούν τα συμπτώματα του άγχους και να υπάρξει μια σταθερότητα στην συναισθηματική του κατάσταση. Συνήθως είναι 1 θεραπεία τον μήνα ή 1 το εξάμηνο, ανάλογα με την περίπτωση.

Οι συνεδρίες βελονισμού διαρκούν συνήθως 20 λεπτά τη φορά, δεν πονάνε, ο ασθενής συνήθως είναι σε ξαπλωμένη θέση κατά τη διάρκειά τους και χαλαρώνει. Μετά το τέλος της εφαρμογής βελονισμού επιστρέφει κανονικά στην καθημερινότητά του.

Ο βελονισμός αποτελεί μια μέθοδο που διορθώνει τόσο το σύμπτωμα όσο και το αίτιο του στρες, με φυσικό και εύκολο τρόπο, χωρίς παρενέργειες, σύμφωνα με την ειδικό.

Με τις διαταραχές του άγχους ασχολήθηκε το 6ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο Βελονισμού (IASY 2018), που έγινε στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες.