Τα Παιδικά Χωριά SOS στηρίζουν περισσότερες από 1300 οικογένειες με προβλήματα, μέσω 7 Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας, που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, ενώ σύντομα θα λειτουργήσουν ακόμη δύο. Οι «Μητέρες» των Παιδικών Χωριών SOS χρόνια τώρα ανταποκρίνονται με επιτυχία στον ρόλο της Μητέρας. Έχουν φροντίσει και έχουν μεγαλώσει πολλά παιδιά με τον καλύτερο τρόπο, γι αυτό και αυτά τα Χωριά είναι, πλέον, σπουδαίος κοινωνικός θεσμός.

Η «Μητέρα» στα Παιδικά Χωριά SOS προσφέρει αγάπη, φροντίδα, στήριξη και σιγουριά, σημαντικά εφόδια στη ζωή κάθε παιδιού. Αποτελεί το βασικό πρόσωπο αναφοράς. Είναι ο άνθρωπος που ζει μαζί τους σ' ένα Σπίτι του Παιδικού Χωριού SOS, που τα βοηθά να μεγαλώσουν σ' ένα περιβάλλον ασφάλειας, που θα καλύπτει όλες τις φυσικές, συναισθηματικές και κοινωνικές τους ανάγκες. Η επιλογή των «Μητέρων» είναι δύσκολη και κρίσιμη για τη σωστή λειτουργία μιας «οικογένειας». Είναι λειτούργημα και έτσι αντιμετωπίζεται από τους υπεύθυνους, αλλά και από τις ίδιες τις γυναίκες.

«Οι Μάνες (Mητέρες) της Καρδιάς είναι το πιο σημαντικό στήριγμα της λειτουργίας και φιλοσοφίας των Παιδικών Χωριών SOS. Εδώ και 40 χρόνια οι Μητέρες SOS προσφέρουν μια μεγάλη αγκαλιά και μητρική αγάπη σε δεκάδες παιδιά, που στερήθηκαν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με την οικογένεια τους και μέσα από την δικιά τους προσφορά έχουν προσφέρει πολλά σε όλα αυτά τα παιδιά. Ο ρόλος της Μητέρας SOS είναι σήμερα αναγκαίος όσο ποτέ και όσο θα υπάρχουν παιδιά σε ανάγκη, εμείς δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αναζητάμε τους κατάλληλους συνεργάτες για αυτή την ευαίσθητη και πολύτιμη θέση» είπε στο ΑΠΕ-ΑΜΕ ο Γιώργος Πρωτόπαπας Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.

Ενδεικτικό του σημαντικού ρόλου της Μητέρας σε Παιδικό Χωριό SOS είναι ότι λειτουργεί Σχολή Μητέρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μαζί με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με θέματα που αφορούν στην ανατροφή των παιδιών, αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την υποστήριξη του έργου της.