Κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται και κάθε ένα λεπτό ένα παιδί. Σε 40-45 εκατομμύρια ανέρχονται οι τυφλοί σε όλο τον κόσμο. 135 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση. Στη χώρα μας το πρόβλημα της τύφλωσης δεν είναι έντονο. Η αναλογία τυφλών δεν ξεπερνά τους 23 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ από το κράτος επιδοτούνται 25.603 άτομα (2004). Η σοβαρότερη αιτία τύφλωσης στην Ελλάδα είναι ο διαβήτης.

Τα πρώιμα συμπτώματα του διαβήτη, ειδικά διαβήτη τύπου 2, μπορεί να είναι ελαφρά ή φαινομενικά ακίνδυνα. Στην πάροδο του χρόνου, όμως, είναι πιθανό να βιώσουμε επιπλοκές διαβήτη, ακόμη και σε πλήρη απουσία συμπτωμάτων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο, σχεδόν 7 εκατομμύρια άτομα έχουν διαβήτη αδιάγνωστο, σύμφωνα με την American Diabetes Association. Η ορθή κατανόηση πιθανών συμπτωμάτων διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη υποτροπών, γιατί ο σακχαρώδης διαβήτης, όταν είναι αρρύθμιστος, προκαλεί βλάβες σε όλα τα μικρά αγγεία του σώματος, όπως των ματιών, των νεφρών και της καρδιάς .

Υπάρχουν δύο τύποι σακχαρώδους διαβήτη, από αυτούς ο τύπος 2 (των ενηλίκων) εκδηλώνεται σε μεγαλύτερα άτομα, συνήθως παχύσαρκα που έχουν οικογενειακό ιστορικό σακχάρου. Ο τύπος αυτός  διαβήτη εκδηλώνεται με ήπια ή καθόλου συμπτώματα και για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τακτικό ετήσιο check-up. Εάν βρεθεί σάκχαρο νηστείας σε δυο μετρήσεις πάνω από 126 mg/dl  έχουμε τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη. Σε αμφίβολες περιπτώσεις πρέπει να κάνουμε καμπύλη σακχάρου-ινσουλίνης.

Ο διαβήτης τύπου 1 (νεανικός διαβήτης) εκδηλώνεται σε νεαρά κατά κανόνα άτομα  και τα συμπτώματα του είναι αρκετά πιο έντονα. Παρακάτω αναφέρουμε τα κυριότερα:

Τα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν ακόμη και την όραση. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα απορροφούν τα υγρό από τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των "φακών" των ματιών. Αυτό επηρεάζει άμεσα την ικανότητα εστίασης. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων για τον αμφιβληστροειδή  - το πίσω μέρος του ματιού - και ζημιές στα υπάρχοντα αιμοφόρα αγγεία. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτές οι πρώιμες μεταβολές δεν προκαλούν προβλήματα όρασης. Ωστόσο, εξελιχτούν απαρατήρητες, που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της όρασης και τύφλωση. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη να κάνουν ετησίως βυθοσκόπησην για την έγκαιρη διάγνωση διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειαςν που σε αρχικά στάδια είναι αναστρέψιμη.

*Μπαλαμπάνη Ελένη Ιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος