Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 102.633 άντρες και γυναίκες, που ζούσαν στη Φινλανδία, στη Γαλλία, στη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο και συμμετείχαν σε μία από τις επτά μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ εργασιακού άγχους και θνησιμότητας.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Lancet Diabetes & Endocrinology, οι γιατροί έχουν εδώ και καιρό συμβουλεύσει τους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη να προσπαθήσουν να μειώσουν τις κύριες πηγές στρες στη ζωή τους, ως έναν τρόπο ελαχιστοποίησης του κινδύνου καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Βέβαια οι μελέτες μέχρι σήμερα δεν προσφέρουν επαρκείς αποδείξεις ότι αυτή η προσέγγιση βοηθά τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mika Kivimaki, ερευνήτρια στο UCL και στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, εξήγησε:

"Διαπιστώσαμε ότι το εργασιακό άγχος είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στο καρδιαγγειακό και στο μεταβολικό σύστημα, όπως και σε όσους πάσχουν από διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή έχουν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Βρήκαμε ότι αυτός ο αυξημένος κίνδυνος παρέμενε, ακόμη και αν το άτομο δεν είχε κάποιους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση ή την υψηλή χοληστερόλη".

Οι ερευνητές εξέτασαν δύο πτυχές του εργασιακού άγχους. Το να έχει κάποιος θέση με υψηλές απαιτήσεις και πολλές ευθύνες, αλλά ελάχιστο έλεγχο ή εξουσία, καθώς και το να μην υπάρχει στη δουλειά αντιστοιχία μεταξύ προσπάθειας και ανταμοιβής.

Στην αρχή της μελέτης 3.441 συμμετέχοντες είχαν προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή ιστορικό εγκεφαλικού. Μετά από μια μέση περίοδο παρακολούθησης σχεδόν 14 ετών, πέθαναν 3.481 άνθρωποι.

Οι άνδρες με προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη είχαν 68% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν όταν είχαν εργασιακό άγχος από ό, τι όταν δεν είχαν.

Ακόμη και όταν οι άνδρες, που είχαν αυτά τα προβλήματα υγείας, ακολούθησαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν, αν είχαν άγχος στη δουλειά. Για όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα πίεσης και χοληστερόλης, το εργασιακό άγχος συνδέθηκε με πάνω από έξι φορές αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις γυναίκες, που συμμετείχαν στη μελέτη, δεν φάνηκε να έχει αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, εξαιτίας του εργασιακού άγχους.

Για τους άνδρες χωρίς καρδιακή νόσο, αλλά με αναντιστοιχία μεταξύ προσπάθειας και ανταμοιβής, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 22%. Το ποσοστό θνησιμότητας για τους άνδρες με εργασιακό άγχος και καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή ιστορικό εγκεφαλικού ήταν περίπου 150 θάνατοι για κάθε 10.000 άτομα ετησίως.

Αν το άτομο δεν έκανε κάποια αγχωτική δουλειά, ο ετήσιος ρυθμός ήταν 98 θάνατοι για κάθε 10.000 άτομα. Το άγχος συσχετίστηκε με σχεδόν εξίσου αυξημένο κίνδυνο θανάτου με το κάπνισμα.