Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση ενοχοποιείται, εν πολλοίς, για την εμφάνιση του γλαυκώματος, αυτής της νευροεκφυλιστικής νόσου των ματιών, που είναι η 2η αιτία τύφλωσης παγκοσμίως και η 1η μη αναστρέψιμη. Ένας ειδικός φακός, με ενσωματωμένο τσιπάκι, "δουλεύει" όπως το halter, καταγράφοντας σε 24ωρη βάση την πίεση του ματιού. Ο φακός έχει περάσει όλα τα στάδια κλινικών μελετών και, πλέον, αν και δεν έχει βγει, ακόμη, στο εμπόριο, χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία της Ελβετίας και της Αμερικής. Ο ασθενής τον φορά 24 ώρες, την επόμενη μέρα τον βγάζει και οι οφθαλμίατροι τον βάζουν στο κομπιούτερ, για να μελετήσουν τα πάνω και τα κάτω της ενδοφθάλμιας πίεσης, καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, μία μέτρηση πίεσης μόνο το πρωί δε λέει τίποτα.

Αυτό και άλλα πολλά είπαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Όρασης. Όπως υπογράμμισαν:

·         285 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης, εκ των οποίων 39 εκατομμύρια άτομα έχουν χάσει τελείως την όρασή τους. Στο 80% των περιπτώσεων αυτών η απώλεια της όρασης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί

·         Στις χώρες του δυτικού κόσμου οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας είναι το συχνότερο αίτιο τύφλωσης, ενώ σημαντικά αίτια παραμένουν o καταρράκτης και το γλαύκωμα

·         Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προλαμβάνει ακόμα και την τύφλωση

Το μάτι είναι το πιο ευγενές όργανο του οργανισμού και ο ρόλος του είναι η καθαρή όραση. Ο καταρράκτης είναι η 1η αιτία τύφλωσης παγκοσμίως και, μεταξύ άλλων, ευθύνεται για πτώσεις και ατυχήματα. Αυστραλιανή έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων μειώθηκε κατά 13% τον πρώτο χρόνο μετά την επέμβαση καταρράκτη στο ένα μάτι. Οι επιστήμονες ελπίζουν ως το 2020 να έχουν εξαλειφθεί τα οφθαλμολογικά προβλήματα που προκαλούν τύφλωση (Vision 2020 the right to sight).

Σχετικά με το γλαύκωμα οι Έλληνες ειδικοί, που συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου, εξήγησαν ότι ρυθμίζεται, αλλά δεν θεραπεύεται και ότι μετά την ηλικία των 40 χρόνων καλό είναι να γίνεται προληπτική εξέταση κάθε δύο χρόνια. Τα άτομα με κληρονομικότητα πρέπει να εξετάζονται προληπτικά κάθε έναν χρόνο, ενώ, όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου μπορούν να υποβάλλονται σε πλήρη προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο κάθε 8 μήνες.

Η κ. Ελένη Γεωργοπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης έχει στόχο να στρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης και τις επιπτώσεις του στον πάσχοντα πληθυσμό. Η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία θεωρεί σημαντική την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίησή του σε θέματα υγείας των οφθαλμών, δεδομένου ότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους μπορεί να αποτρέψει την απώλεια όρασης. Η συχνή επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, ειδικά των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση καλής όρασης και επομένως της ποιότητας ζωής τους».

Εξάλλου οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας εκτιμάται ότι επηρεάζουν περισσότερους από 50 χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας, επιφέροντας βαρύτατη απώλεια όρασης, που, σε αρκετές περιπτώσεις, φτάνει τα επίπεδα νομικής τύφλωσης. Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ), το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας (ΔΟΩ), η Απόφραξη Φλέβας Αμφιβληστροειδούς (ΑΦΑ), το Οίδημα Ωχράς Κηλίδας σε Έδαφος Παθολογικής Μυωπίας αλλά και η Υαλοειδοωχρική έλξη. 

Την τελευταία δεκαετία νέες καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες έχουν προστεθεί στην αντιμετώπιση των παθήσεων της ωχράς κηλίδας. Το μέλλον αυτών των θεραπειών φαντάζει ακόμα πιο ευοίωνο με τις νεότερες εξελίξεις που έρχονται από την φαρμακευτική έρευνα: σκευάσματα και συσκευές παρατεταμένης αποδέσμευσης, γονιδιακή θεραπεία, καθώς και συνδυασμοί θεραπειών με συνεργική δράση.