Στα ζώα αρκεί ένα γρύλισμα, στους ανθρώπους είναι λίγο πιο περίπλοκο. Η φωνή κρύβει συναισθήματα, ορμή, δύναμη και άλλα χαρακτηριστικά.

Αυτή η γνώση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τους προγόνους μας, οι οποίοι ανταγωνίζονταν σε φωνή και δύναμη, όπως κάνουν τα ζώα μέχρι σήμερα (π.χ. το κόκκινο ελάφι).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Jordan Raine, ξεκίνησαν να μετράνε τη δύναμη του σώματος και το ύψος ανδρών και γυναικών και στη συνέχεια τους ζήτησαν να κάνουν βρυχηθμούς και να μιλήσουν σε επιθετικό τόνο. Μετά έκαναν τις ίδιες μετρήσεις σε μια ομάδα ακροατών. 

Στη συνέχεια ζήτησαν από τους ακροατές να εκτιμήσουν πόσο ύψος και πόσο σθένος είχαν τα πρόσωπα που φώναζαν ή μίλησαν στην ηχογράφηση, σε σύγκριση με αυτούς. Όταν ακούγονταν οι βρυχηθμοί, οι άνδρες ακροατές ήταν σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια αν το άτομο στην ηχογράφηση ήταν σημαντικά ισχυρότερο από αυτούς σε σχεδόν το 90% των περιπτώσεων.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι γυναίκες τείνουν να υπερεκτιμούν τη δύναμη των ανδρών. 

"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η φωνητική επικοινωνία μεταδίδει πληροφορίες που σχετίζονται με τις πιθανότητες επιβίωσης και με τις πιθανότητες αναπαραγωγικής επιτυχίας", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

"Παρά την ικανότητά μας να παράγουμε πολύπλοκη ομιλία, εξακολουθούμε να εστιάζουμε στο μη λεκτικό κομμάτι της ομιλίας, που αποκαλύπτει πληροφορίες για τον εαυτό μας και επηρεάζει τον τρόπο σκέψης και δράσης μας. Είναι ένα παράθυρο στην εξελικτική προέλευσή μας, αν θέλετε".

Τα στοιχεία δημοσιεύονται στην έκδοση iScience