Η Dr. Elizabeth R. Cluett από το Πανεπιστήμιο του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν τα αποτελέσματα 15 μελετών (μετα-ανάλυση), στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3.663 γυναίκες.

Αιτία ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των γυναικών, που επιλέγουν να φέρουν το παιδί τους στον κόσμο στο χλιαρό νερό της πισίνας στο μαιευτήριο και όχι σε κάποια αίθουσα χειρουργείου ή στο σπίτι.

Φάνηκε, λοιπόν, ότι ο τοκετός στο νερό δεν είχε σημαντική επίδραση στα ποσοστά φυσιολογικής γέννας ή στην καισαρική, ανέφεραν οι συγγραφείς στη βάση δεδομένων Cochrane Systematic Reviews.

Επιπλέον σε αυτούς τους τοκετούς ήταν λιγότερο πιθανό οι γυναίκες να χρειαστούν επισκληρίδιο και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η γέννα στο νερό αύξησε τυχόν ανεπιθύμητες επιπλοκές στο μωρό ή στη μητέρα, ανεξάρτητα από το στάδιο του τοκετού, στο οποίο η μέλλουσα μαμά μπήκε στο νερό.

τοκετός στο νερό είναι ασφαλής, αν υπάρχει σωστή διαχείριση και γίνουν όλα όπως πρέπει. Έτσι αυτή πρέπει να είναι μια επιλογή που προσφέρεται στις μέλλουσες μητέρες", δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Dr. Thomas G. Poder, ο οποίος έχει, επίσης, ασχοληθεί με τα πλεονεκτήματα και με τα μειονεκτήματα της γέννας στο νερό.

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές προτείνουν το θέμα να ερευνηθεί περαιτέρω, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα σε μεγαλύτερη κλίμακα και να συμπεριληφθούν και μαρτυρίες γυναικών, που γέννησαν με αυτόν τον τρόπο.