Συμπτώματα διάλυσης εμφανίζει η Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας οκτώ και πλέον μήνες μετά το σχηματισμό της συγκυβέρνησης, ύστερα από την αποδιοργάνωσή της ενάμισι χρόνο μετά την περιβόητη μεταρρύθμιση του Άδωνη Γεωργιάδη και την προηγούμενη μεταρρύθμιση του Ανδρέα Λοβέρδου, καταγγέλλουν οι εργαστηριακοί υπάλληλοι του ΠΕΔΥ.

Οι Μονάδες Υγείας αντιμετωπίζουν βασικές ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών, παντελή έλλειψη διοικητικού προσωπικού, εργαστήρια που λειτουργούν μόνο και μόνο χάρη στη επιμονή και το φιλότιμο των εργαζομένων, με ελλείψεις τεράστιες σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, αναλυτές και αντιδραστήρια. Το τελειωτικό χτύπημα ήταν η αδυναμία πρόσβασης των ασφαλισμένων στα εργαστήρια, παρά μόνο με ραντεβού μέσω των πενταψήφιων αριθμών. 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΠΕΔΥ, προειδοποίησε για την ωρολογιακή υγειονομική βόμβα που έχουν στα χέρια τους το Υπουργείο Υγείας και οι Διοικητές των ΥΠΕ και τους κάλεσε να παρακάμψουν τις όποιες αγκυλώσεις έχουν και επιτέλους να κυβερνήσουν, διαφορετικά την κατάσταση θα πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι με άνοιγμα στο λαό και αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι σημείωσαν πως οι 3.500.000 και πλέον ανασφάλιστοι και χιλιάδες πρόσφυγες δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στις Μονάδες Υγείας και τα Νοσοκομεία και κάλεσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με γρήγορες κινήσεις να αναστρέψει αυτή την κατάσταση που δεν συνάδει με ευρωπαϊκό κράτος και με δημοκρατικές κυβερνήσεις που θέλουν να έχουν λαϊκή βάση. 

Με υπόμνημά τους, οι εργαζόμενοι καλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε διάλογο και ζητούν:
•    αξιοποίηση του ΕΣΠΑ υγείας. 1 δις ευρώ δεν αξιοποιήθηκαν στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης οκταετίας προς όφελος ποιων; Τα συμπεράσματα δικά σας !
•    άμεσα την κάλυψη των Μονάδων Υγείας με ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με διοικητικό, εργαστηριακό και υγειονομικό προσωπικό.
•    εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων (μικροβιολογικών, ακτινολογικών, οδοντοτεχνικών) με υλικά, αντιδραστήρια, αναλυτές, μηχανήματα ακτινολογικά (πχ μαστογράφους).
•    αξιοποίηση των κεντρικών βιοπαθολογικών εργαστηρίων Αθηνών και Πειραιά και την ενίσχυσή τους μιας και είναι ο πυλώνας των εργαστηρίων των Μονάδων Υγείας.
•    μηχανογράφηση των εργαστηρίων και σύνδεσή τους με την ΗΔΙΚΑ.
•    καθημερινή μεταφορά των δειγμάτων με courier.

Επίσης εκφράζουν την αντίθεσή τους:
•    στην σταδιακή αποψίλωση των θέσεων εργασίας των εργαστηρίων μέσω των μετακινήσεων στα Νοσοκομεία μια και οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 50% και ήδη τα εργαστήρια λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
•    στην εκχώρηση των δημόσιων δομών υγείας στους εργολάβους της υγείας.
•    στη διαπλοκή.