Μάλιστα η επικεφαλής ερευνήτρια, επιδημιολόγος καρκίνου Dr Erikka Loftfield είπε ότι εξίσου ευεργετική επίδραση έχουν όλα τα είδη καφέ και ο κλασσικός και ο στιγμιαίος και ο ντεκαφεϊνέ.

Οι επιστήμονες, δε, έκαναν ειδική μνεία στα συστατικά εκείνα του καφέ, που δεν έχουν καφεΐνη.

Όσοι έπιναν έξι κούπες και πάνω είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια νόσο σε ορίζοντα δεκαετίας, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν ποτέ καφέ. Όσοι έπιναν τουλάχιστον έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα ή περισσότερα είχαν μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας κατά 14%. Οφέλη προέκυπταν και για όσους έπιναν μικρότερες ποσότητες καφέ. Δύο με πέντε φλιτζάνια, ένα ή λιγότερο ημερησίως μείωναν κατά 12%, 8% και 6%, αντίστοιχα, την θνησιμότητα.

καφές συνδέεται εδώ και πολύ καιρό με την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, της άνοιας, του διαβήτη και της κατάθλιψης. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, που μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν τη λειτουργία των πνευμόνων και την ευαισθησία στην ινσουλίνη", είπαν οι ερευνητές.

Τα νέα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με τις συστάσεις περί της καθημερινής κατανάλωσης καφεΐνης - οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι πρέπει να πίνουν μέχρι τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα (περίπου 400mg), καθώς η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, γρήγορους καρδιακούς παλμούς και μυϊκό τρέμουλο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από τη μελέτη UK Biobank, που περιλαμβάνει στοιχεία για 9,2 εκατομμύρια άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκρίνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ σχεδόν μισού εκατομμυρίου μεσηλίκων και ηλικιωμένων με την κατανάλωση καφέ.

Μετά και τη νέα έρευνα οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο καφές μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής.