Οπότε φταίνε οι άνδρες που αποφεύγουν γάμο και παιδιά, όπως ο διάολος το λιβάνι; Αυτό έδειξε η νέα μελέτη ούτε λίγο ούτε πολύ.

Και δεν είναι τα μεγαλεπήβολα σχέδια για σπουδές και καριέρα και η φιλοδοξία που μπλοκάρουν τη μητρότητα - μάλιστα αυτοί οι λόγοι μάλλον είναι στον πάτο της λίστας...

Τα νέα ευρήματα δίνουν μια άλλη διάσταση στις σχέσεις των δύο φύλων στη σύγχρονη εποχή και παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Βαρκελώνη, προκαλώντας έντονες συζητήσεις.

Οι εργένισσες καταψύχουν τα ωάριά τους επειδή δεν μπορούν να βρουν άνδρες που θα δεσμευτούν σε μια σχέση ζωής. Οι περισσότερες γυναίκες είναι μόνες, διαζευγμένες ή σε διαλυμένες σχέσεις και επιθυμούν να διατηρήσουν τις επιλογές τους ανοιχτές, επεσήμαναν οι ερευνητές, με επικεφαλής την Dr Marcia Inhorn

Άλλες είναι τόσο απογοητευμένες, που προτιμούν να κάνουν κάποια στιγμή παιδιά και να τα μεγαλώσουν μόνες τους σε μονογονεϊκές οικογένειες. 

Στις ΗΠΑ αναμένεται φέτος να γίνουν 76.000 καταψύξεις ωαρίων. Από το 2010 τουλάχιστον 471 παιδιά έχουν γεννηθεί από κατεψυγμένα ωάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 150 γυναίκες, οι οποίες επέλεξαν να προχωρήσουν σε κατάψυξη ωαρίων σε τέσσερις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης των ΗΠΑ και σε τρεις στο Ισραήλ.

Το 85% αυτών των γυναικών δεν είχε κάποια σχέση και οι υπόλοιπες ήταν σε νέα ή σε αβέβαιη σχέση, σε σχέση με άνδρες που δεν ήθελαν παιδιά ή σε σχέση με άνδρες που είχαν κι άλλη σύντροφο.

"Οι περισσότερες γυναίκες, με τις οποίες μιλήσαμε, είχαν ήδη επιδιώξει και ολοκληρώσει τους εκπαιδευτικούς και τους επαγγελματικούς τους στόχους, αλλά κοντοζυγώνοντας στα 40 δεν είχαν καταφέρει να κάνουν μια σοβαρή, σταθερή σχέση και να δημιουργήσουν οικογένεια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στράφηκαν στην κατάψυξη των ωαρίων", όπως εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια.

Εξάλλου σε άλλη έρευνα από το Βέλγιο, που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, διαπιστώθηκε ότι λιγότερο από το 8% των γυναικών, οι οποίες καταψύχουν τα ωάριά τους, επιστρέφει για να τα χρησιμοποιήσει και μόνο μία στις τρεις καταφέρνει να αποκτήσει μωρό.