Η πλειοψηφία των προϊόντων, τα οποία χρησιμοποιούνται στη διάρκεια της περιόδου, όπως τα ταμπόν και οι σερβιέτες, κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από πλαστικό, πράγμα που καθιστά πιο δύσκολη τη διάσπασή τους, όταν εισέρχονται στο σύστημα αποχέτευσης.

Περίπου 700.000 σερβιετάκια, 2.5 εκατομμύρια ταμπόν και 1.4 εκατομμύρια σερβιέτες "ξεπλένονται" μόνο στις τουαλέτες του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal of the Institution of Environmental Sciences.

Η μέση γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της χρησιμοποιεί περίπου 11.000 τέτοια προϊόντα υγιεινής για τις "δύσκολες μέρες".

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, ένα πακέτο σερβιετάκια μπορεί να περιέχει ποσότητα πλαστικού αντίστοιχη με τέσσερις σακούλες. Επιπλέον μόλις ένα σερβιετάκι μπορεί να πάρει μέχρι 500 χρόνια για να διασπαστεί πλήρως.

"Πολλές γυναίκες μπορούν να εξαφανίσουν ενστικτωδώς τα προϊόντα υγιεινής στην τουαλέτα και όχι να τα βάλουν στο κάδο κι αυτό είναι εξαιρετικά άσχημο", όπως εξηγεί η Rachel Dyson, επικεφαλής του προγράμματος "Keep It Clear" του οργανισμού Anglian Water.

"Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι, όπως τα χαρτιά υγείας, που δεν πρέπει να τα πετάμε στη λεκάνη, έτσι και τα σερβιετάκια, οι σερβιέτες, τα ταμπόν και τα απλικατέρ των ταμπόν δεν πρέπει ποτέ να "ξεπλένονται" στο καζανάκι".