Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ), ανταποκρινόμενος στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με την πρόσληψη ζάχαρης και στην πρόσκληση των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για μια συντονισμένη προσέγγιση στην ανασύνθεση των προϊόντων τροφίμων.

Ο κλάδος των αναψυκτικών στην Ευρώπη έχει πετύχει μείωση κατά 12% της ζάχαρης στα ανθρακούχα και στα μη ανθρακούχα αναψυκτικά του την περίοδο 2000-2015 και έχει δεσμευτεί σε περαιτέρω μείωση κατά 10% μέχρι το 2020.

Στη δέσμευση του ΣΕΒΑ θα μετράται η μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρη ανά 100ml με βάση τον όγκο πωλήσεων, ενώ ελέγχους θα διενεργεί ανεξάρτητος ελεγκτικός φορέας.

«Πιστεύουμε ότι με αυτή την πρωτοβουλία, που εντάσσεται σε μια σειρά ουσιαστικών δράσεων, που υλοποιούμε παράλληλα με την ανασύνθεση, όπως:

  • ευδιάκριτη διατροφική επισήμανση,
  • υπεύθυνο marketing (δε διαφημίζουμε σε παιδιά κάτω των 12 ετών),
  • προώθηση νέων προϊοντικών επιλογών με μειωμένες ή καθόλου θερμίδες,
  • αύξηση της διαθεσιμότητας μικρότερων συσκευασιών,

μπορούμε να συμβάλλουμε, σε συνεργασία με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, στην προώθηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής και πιο υγιεινών διατροφικών προτύπων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΑ.