Δεν υπάρχει πρόθεση στοχοποίησης του ιατρικού κλάδου διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Τ. Αλεξιάδης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη ύστερα από την αντίδραση των γιατρών στη χρήση πλαστικού χρήματος για την πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων.

Ο κ. Αλεξιάδης πρότεινε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου, όπως για παράδειγμα έναν ειδικό κωδικό για κάθε γιατρό τον οποίο θα πιστοποιούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι σε συνεργασία με τις τράπεζες. Ακόμη δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις στην εφαρμογή του μέτρου πληρωμής με πιστωτική κάρτα, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (ηλικιωμένοι) και καταστάσεις ασθενών (έκτακτα περιστατικά κ.τ.λ.).

Επιπλέον, θα γίνει συζήτηση με τις τράπεζες για να διασφαλιστεί χαμηλότερο κόστος στην χρήση των πιστωτικών καρτών.

Κατά την συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, το προεδρείο του ΙΣΑ αποτελούμενο από τους Γ. Πατούλη, Φ. Πατσουράκο και Α. Βασιλείου, έθεσε τις "κόκκινες γραμμές" του ιατρικού κλάδου ενώ κατέθεσε και συγκριμένες προτάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης, διευκρίνισε ότι ο ιατρικός κόσμος αρνείται την άδικη κι αποπροσανατολιστική στοχοποίηση του ιατρικού κλάδου αλλά στηρίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σημείωσε πως οφείλουμε ως κοινωνία να διαφυλάξουμε με κάθε μέσο το ιατρικό απόρρητο και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή και να μην επιτρέψουμε την εκχώρησή του σε τρίτους, όπως τα στελέχη των τραπεζών. Πρόσθεσε ότι οι γιατροί συμφωνούν με την πάταξη της φοροδιαφυγής απ’ όπου κι αν προέρχεται, καθώς και στη χρήση πιστωτικής κάρτας για την πληρωμή όλων ανεξαιρέτως των επαγγελματιών αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πρότεινε μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής ζητώντας:
•    Να καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των εξετάσεων καθώς και των ΜΗΣΥΦΑ. Σημειώνεται ότι κατά καιρούς έχουν προταθεί στις Κυβερνήσεις πολλοί τρόποι για την ηλεκτρονική διασταύρωση των ιατρικών πράξεων που καταγράφονται μέσω της ΗΔΙΚΑ με το σύστημα TAXIS και παρά το γεγονός ότι ενώ είναι τεχνολογικά εφικτή, δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα με ευθύνη αποκλειστικά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
•    Άνοιγμα των λογαριασμών και των περουσιολογίων όλων των επαγγελματιών και των Δημοσίων υπαλλήλων.
•    Υιοθέτηση της Κάρτας Υγείας Ασθενή, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα καταγραφής και ελέγχου των ιατρικών επισκέψεων.

Επίσης έθεσαν ζήτημα συμψηφισμού των οφειλομένων προς τους γιατρούς από Ασφαλιστικά Ταμεία και ΕΟΠΥΥ, με οφειλές που έχουν αντίστοιχα προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά τους ταμεία, καθώς και να δοθεί το δικαίωμα να τιμολογούνται οι υπηρεσίες που παρέχονται με την είσπραξη των χρημάτων κι όχι με την παροχή της ιατρικής υπηρεσίας.