Η οσμή του σώματος προκαλείται από βακτήρια που διασπούν τα σάκχαρα, τα οποία απελευθερώνονται στον ιδρώτα. Αυτό που βρήκαν οι επιστήμονες είναι πώς, ακριβώς, τα βακτήρια το κάνουν αυτό και τώρα λένε ότι θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τη διαδικασία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσμητικά, που θα έκαναν τον ιδρώτα να μην μυρίζει καθόλου.

Εντόπισαν το πιο "ένοχο" συστατικό του ιδρώτα, ονόματι ΒΟ - ο ρόλος των βακτηρίων στην παραγωγή του BO είναι γνωστός εδώ και αρκετό καιρό.

Ο ιδρώτας δημιουργείται από δύο τύπους αδένων στο δέρμα. Οι λεγόμενοι εκκριτικοί αδένες σε όλο το σώμα παράγουν ιδρώτα, που σχετίζεται με την άσκηση, πράγμα που μας βοηθά να διατηρούμαστε δροσεροί και δεν μυρίζει.

Οι λεγόμενοι αποκρινείς αδένες, στις τρίχες της μασχάλης και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, παράγουν ιδρώτα που περιέχει μια σειρά σύνθετων μορίων - συμπεριλαμβανομένων και πρωτεϊνών - τα οποία είναι άοσμα όταν εκκρίνονται, αλλά μπορούν να μετατραπούν σε ΒΟ από τα βακτηρίδια. Ακόμη και πολύ μικρά ίχνη των χημικών ουσιών BO, που παράγουν αυτά τα βακτήρια, μπορούν να μυρίσουν ξυνίλα, αυγουλίλα, κρεμμυδίλα και άλλα "νόστιμα".

Ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης, ο Dr Gavin Thomas από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Γιορκ, εξήγησε: "Τα σύγχρονα αποσμητικά ενεργούν λίγο σαν μια πυρηνική βόμβα στις μασχάλες μας, αναστέλλοντας ή σκοτώνοντας πολλά από τα υπάρχοντα βακτήρια, προκειμένου να εμποδίσουν το BO.

Μόνο ένας μικρός αριθμός βακτηρίων στις μασχάλες μας είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνος για την κακή μυρωδιά".

Πρόκειται για τα βακτήρια Staphylococus hominis, που χρησιμοποιούν μια πρωτεΐνη ως "όχημα", για να αναγνωρίσουν και να απορροφήσουν 
τις άοσμες ενώσεις, που εκκρίνονται στον ιδρώτα, μετατρεπόμενες στη συνέχεια σε BO.

Ο Dr Thomas και οι συνεργάτες του λένε ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σχέδιο για την ανάπτυξη ενός πιο στοχευμένου "όπλου" ενάντια στο BO - ένα νέο σπρέι ή ρολό, που θα περιέχει ένα συστατικό, το οποίο θα σταματούσε τη λειτουργία της πρωτεΐνης - "οχήματος".

Στο μεταξύ και μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, που τα αποσμητικά από το μέλλον θα βρουν τη θέση τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μην σας δείξει ο ιδρώτας το κακό του πρόσωπο.

  • Να πλένεστε καθημερινά
  • Να χρησιμοποιείτε ένα αντιβακτηριακό σαπούνι για να καθαρίζετε τις μασχάλες σας
  • Να χρησιμοποιείτε αποσμητικό ή αντιϊδρωτικό
  • Να ξυρίζετε τις μασχάλες σας, για να επιτρέψετε στον ιδρώτα να εξατμίζεται πιο γρήγορα
  • Να φοράτε ρούχα από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, που επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει
  • Να φοράτε καθαρά ρούχα
  • Να μην βάζετε αποσμητικό, αν δεν έχει πλύνει πρώτα τις μασχάλες σας