Η ανακάλυψη αυτή μπορεί στο μέλλον να βοηθήσει στην αποτροπή βίαιων εγκλημάτων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη (NTU) διερεύνησαν την δυνατότητα εγκεφαλικής διέγερσης για την καταπολέμηση των εγκληματικών πράξεων, αφού πρώτα διαπίστωσαν ότι η βλάβη σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, που ονομάζεται προμετωπιαίος φλοιός, έχει συνδεθεί με βίαιες πράξεις.

Στη μελέτη συμμετείχαν 86 υγιείς ενήλικες, στους μισούς από τους οποίους έγινε εγκεφαλική διέγερση για 20 λεπτά. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να διαβάσουν δυο υποθετικά σενάρια. Ένα περιέγραφε φυσική επίθεση και το δεύτερο σεξουαλική επίθεση.

Αμέσως μετά οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την πιθανότητα να είναι εκείνοι οι πρωταγωνιστές στις ιστορίες. Για όσους είχαν υποστεί εγκεφαλική διέγερση, οι πιθανότητες να κάνουν κάποια βίαιη πράξη ήταν 47% και 70% χαμηλότερη από εκείνους που δεν είχαν διεγερθεί εγκεφαλικά.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας στο NTU Olivia Choy δήλωσε ότι, ενώ οι νευροεπιστήμονες έχουν βρει εδώ και πολύ καιρό μια σύνδεση μεταξύ της εξασθενημένης δραστηριότητας στον προμετωπιαίο φλοιό και στην αντικοινωνική συμπεριφορά, δεν ήταν σαφές εάν η μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα πυροδοτεί τη βίαιη συμπεριφορά.

"Θέλαμε να δούμε εάν υπάρχει κάτι που φταίει σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου", είπε.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Neuroscience, οι ερευνητές περιγράφουν πώς η εγκεφαλική διέγερση μείωσε τις προθέσεις των ανθρώπων να διαπράξουν επιθέσεις και τους έκανε περισσότερο αντίθετους ηθικά προς τις βίαιες πράξεις. Στο εργαστήριο, πάντως, η εγκεφαλική διέγερση δεν μείωσε τις πράξεις βίας.

"Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τα εγκλήματα, σκέφτονται κακές γειτονιές, φτώχεια, διακρίσεις και όλα αυτά είναι σωστά βέβαια", δήλωσαν οι ερευνητές.

"Αλλά πιστεύουμε επίσης ότι υπάρχει μια βιολογική συμβολή στην εγκληματικότητα, που έχει παραμεληθεί σοβαρά στο παρελθόν. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα, διαφορετική προσέγγιση, για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την εγκληματικότητα και τη βία στην κοινωνία μας".