Πλήρες "άνοιγμα" του φαρμακευτικού επαγγέλματος και δυνατότητα ιδιοκτησίας σε φαρμακείο από μη φαρμακοποιό περιμένουν τώρα οι φαρμακοποιοί ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς οργανισμούς και τις διεθνείς οργανώσεις φαρμακοποιών.

Παρά τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη εδώ και δύο μήνες περίπου (από τη νομοθέτηση των μνημονιακών ρυθμίσεων του Αυγούστου) η κρίσιμη υπουργική απόφαση περί απελευθέρωσης παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους φαρμακοποιούς να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για άρση της σχετικής διάταξης.

Η τελευταία προσπάθεια έγινε προχθές σε συνάντηση με τον Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπο της Κομισιόν στην Τρόικα, με εκπροσώπους των ευρωπαίων φαρμακοποιών, οι οποίοι πρότειναν την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου (ένας φαρμακοποιός μπορεί να διατηρεί μέχρι τρία φαρμακεία στην ίδια πόλη), αντί της πλήρους απελευθέρωσης, παραθέτοντας μια σειρά επιχειρήματα από προηγούμενα παραδείγματα σε χώρες της π. ανατολικής Ευρώπης.

Από την πλευρά της Κομισιόν πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική πρόταση απελευθέρωσης προέρχεται από το ΔΝΤ και όχι τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφήνοντας περιθώρια για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξει νέα συνάντηση του κ. Κοστέλο με τους φαρμακοποιούς την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία αναμένεται να μετέχει και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος.

Στο μεταξύ, ο κ. Λουράντος, σε επιστολή προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους, ενημέρωσε πως ο κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και κάλεσε για πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων από τους τοπικούς συλλόγους, για την ενημέρωση των φαρμακοποιών ολόκληρης της χώρας σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Στην επιστολή του, ενημερώνει τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, ότι με απόφαση του περασμένου Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον προηγούμενο μήνα, το Πανευρωπαϊκό Φαρμακευτικό Συνέδριο  σε επίπεδο προέδρων φαρμακευτικών φορέων μελών της PGEU που  εκπροσωπεί 34 φαρμακευτικούς συλλόγους και φορείς που αποτελούνται από 400.000 φαρμακοποιούς και 170.000 φαρμακεία 

Ο στόχος ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι φαρμακοποιοί των ευρωπαϊκών χωρών για τα προβλήματα του ελληνικού φαρμακείου και να στηρίξουν στις κινήσεις του ΠΦΣ για την ανάδειξη του δίκαιου των αιτημάτων του κλάδου.

"Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες (capital controls, δημοψήφισμα και εκλογές) δεν σταματήσαμε την προσπάθειά μας και συνεχίσαμε ολόκληρο το καλοκαίρι τις προσπάθειες για την επιτυχία της σημαντικής αυτής διοργάνωσης", ανέφερε ο κ. Λουράντος στην επιστολή του και συνέχισε: "Όμως και μέσα στο καλοκαίρι και ενώ άρχισαν να διαφαίνονται οι προθέσεις και αυτής της κυβέρνησης σε βάρος των φαρμακείων, επιδιώξαμε συναντήσεις με ευρωπαίους παράγοντες. Έτσι πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τον Declan Costello, εκπρόσωπο της Κομισιόν στην Τρόικα και με τον Επίτροπο Υγείας Vytenis Andriukaitis.

Στις συναντήσεις αυτές αντιμετωπίσαμε την ψυχρότητα απέναντι στις θέσεις μας, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αποφάσεις για τα φαρμακεία έχουν ληφθεί προ πολλού".

Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο 
Κατά το συνέδριο του Σεπτεμβρίου, ψυχροί τεχνοκράτες - φαρμακοποιοί, επεσήμαναν ότι οι αλλαγές που προωθούνται στη χώρα δεν είναι άγνωστες, πολλές χώρες βρίσκονται σε παρόμοια στάδια, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία  άλλες σε επόμενα στάδια π.χ. Ιρλανδία και άλλες σε στάδιο επιστροφής στην αρχική κατάσταση, δηλαδή την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που στο όνομα της δήθεν «απελευθέρωσης» είχαν καταργηθεί π.χ. Ουγγαρία.

Με ομόφωνη απόφασή τους οι ευρωπαίοι φαρμακοποιοί επεσήμαναν ότι :
• Το Φαρμακείο αποτελεί ένα απαραίτητο κομμάτι του συστήματος υγείας και η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι σαν όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας. 
• Τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της αυτο-φροντίδας και στην υποστήριξη των πολιτών για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των κοινών -  μη σοβαρών ασθενειών. Ωστόσο, δεν αποτελούν κοινά  εμπορικά προϊόντα. 
• Το κοινό εξυπηρετείται καλύτερα από μια φαρμακευτική αγορά, ρυθμισμένη και οργανωμένη,  η οποία διασφαλίζει την επαγγελματική ανεξαρτησία του φαρμακοποιού,
• Οι κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η παροχή κατάλληλων και επαρκών πόρων στο φαρμακευτικό κλάδο συνεισφέρει επιπροσθέτως στην προώθηση της δημόσιας υγείας .

ΟΟΣΑ
Μετά το συνέδριο, ο πρόεδρος της PGEU κ. Ο΄Loughlin  μεσολάβησε για συνάντηση του ΠΦΣ με εκπροσώπους του ΟΟΣΑ, όμως η απάντηση ήταν ότι "ο ΟΟΣΑ έρχεται σε επαφή μόνο με τις κυβερνήσεις και όλη η ανάλυση έχει αποτυπωθεί στην έκθεση του Νοεμβρίου του 2013" παραπέμποντας τους Ευρωπαίους Φαρμακοποιούς στην Συμβουλευτική Επιτροπή  Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας του Οργανισμού.

Κομισιόν
Μετά από μια σειρά άκαρπες συναντήσεις με συναρμόδιους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, οι ευρωπαίοι φαρμακοποιοί στρέφονται και πάλι στον Ντέκλαν Κοστέλο σε νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα θέσουν θέματα διασφάλισης της Ανεξαρτησίας του Φαρμακοποιού, της προσβασιμότητας των ασθενών στο Φάρμακο και προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την επικράτηση ιδιωτών επιχειρηματιών στην υγεία αναφερόμενοι στην πρόσφατη σύλληψη μεγαλοεπιχειρηματία ιδιοκτήτη αλυσίδας διαγνωστικών κέντρων.

Στο μεταξύ, οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι θα προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση ενημερωτικών γενικών συνελεύσεων προετοιμάζεται επίσης για την ερχόμενη εβδομάδα στην Ισπανία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς όπως διαφαίνεται η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου, TTIP