Όλοι αρεσκόμαστε στις βουτιές το καλοκαίρι. Όμως το νερό, όσο καθαρό και αν είναι, δεν είναι πάντα αθώο. Ειδικά όταν εισέρχεται στα αυτιά, η ενόχληση δεν είναι μόνο ..ακουστική.  Συνήθως βγαίνει αμέσως μόνο του, το αυτί στεγνώνει και έτσι τα όποια μικρόβια ή οι μύκητες που μεταφέρονται, δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Μερικές φορές όμως το νερό παραμένει εγκλωβισμένο στο κανάλι του αυτιού και το δέρμα μουλιάζει. Τότε τα μικρόβια και οι μύκητες αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται και μπορεί να κάνουν φλεγμονή στο εξωτερικό τμήμα του αυτιού, δηλαδή εξωτερική ωτίτιδα.

Τι συμπτώματα κάνει η εξωτερική ωτίτιδα; Νιώθετε το αυτί σας βουλωμένο και μπορεί να έχετε φαγούρα Το κανάλι του αυτιού πρήζεται και μερικές φορές αποφράσσεται Το αυτί αρχίζει να τρέχει και βγάζει γαλακτώδες υγρό Το αυτί πονάει και είναι πολύ ευαίσθητο στο άγγιγμα, ιδίως στον χόνδρο μπροστά από το κανάλι του Μερικές φορές, διογκώνονται οι λεμφαδένες του λαιμού Τι προφυλάξεις μπορώ να πάρω;

Σύμφωνα με τον ΩΡΛ, κ. Ευθύμιο Χριστόπουλο, εάν νιώσετε το αυτί σας υγρό ή βουλωμένο μετά το κολύμπι, το λούσιμο ή το μπάνιο, βάλτε σ’ αυτό ωτικές σταγόνες για να το στεγνώσετε. Οι καλύτερες σταγόνες είναι αυτές που περιέχουν βορικό οξύ ή λευκό ξίδι. Το ελαφρύ όξινο περιβάλλον αναστέλλει την ανάπτυξη των μικροβίων και των μυκήτων.

Ένα στεγνό αυτί έχει ελάχιστες πιθανότητες να κάνει φλεγμονή. Μπορείτε να στεγνώσετε επίσης το αυτί σας με το πιστολάκι των μαλλιών. Απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε μπατονέτες (Q-tips), διότι αυτές σπρώχνουν το υλικό απόφραξης βαθύτερα στο κανάλι του αυτιού, ερεθίζουν το δέρμα του και το κάνουν να εκκρίνει υγρασία ή να αιμορραγήσει. Αν στο αυτί σας προκαλείται επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, θα χρειαστείτε ελαιούχες ωτικές σταγόνες πριν από το κολύμπι για να το προστατεύσετε από το νερό.

Πότε πρέπει να πάω στον γιατρό;

Εάν έχετε τα συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας θα χρειαστείτε ιατρική φροντίδα. Χρειάζεται συχνός καθαρισμός αυτιού και οι κατάλληλες ωτικές σταγόνες. Μερικές φορές, είναι απαραίτητη η αντιβίωση. Όσοι παρουσιάζουν προδιάθεση για εξωτερική ωτίτιδα καλό είναι πριν από τα καλοκαιρινά μπάνια να επισκέπτονται τον ωτορινολαρυγγολόγο για φροντίδα των αυτιών και ιδιαίτερες οδηγίες.

Επίσης τα θαλάσσια σπορ (καταδύσεις, σκι, σέρφινγκ κ.λπ.) πολλές φορές όμως βάζουν σε δοκιμασία το αυτί και είναι δυνατόν να προκαλέσουν σ’ αυτό ελαφρές ή βαριές παθήσεις. Η διάτρηση τυμπάνου είναι η πιο συχνή πάθηση. Τη στιγμή που σπάει το τύμπανο έχετε έντονο πόνο και μερικές φορές αίμα.

Ο πόνος υποχωρεί σε λίγο και νιώθετε βουητό, μπούκωμα στο αυτί και ίσως βαρηκοΐα. Μπορείτε να πάρετε παυσίπονο, αλλά απαγορεύεται να βάλετε σταγόνες και να ξαναβρέξετε το αυτί σας. Πρέπει να διαπιστώσουμε αν υπάρχει τρύπα στο τύμπανο, τι μέγεθος έχει, να μετρήσουμε την ακοή και να χορηγηθεί η σωστή θεραπευτική αγωγή. Εάν το αυτί δεν μολυνθεί, τις περισσότερες φορές η διάτρηση επουλώνεται μόνη της. Αν όμως περάσουν περίπου τρεις μήνες και δεν έχει επουλωθεί, είναι απαραίτητη η χειρουργική αποκατάσταση με τυμπανοπλαστική. Στις περιπτώσεις που μολυνθεί το αυτί και αρχίσει να βγάζει πύον, τότε μπορεί να προκληθούν μεγαλύτερες καταστροφές του τυμπάνου και των μικρών οσταρίων του μέσου αυτιού. Δημιουργείται έτσι η χρόνια ωτίτιδα και θα χρειαστείτε εκτεταμένο χειρουργικό καθαρισμό του αυτιού και τυμπανοπλαστική.

Λιγότερο συχνές παθήσεις του αυτιού από θαλασσινά σπορ επιγραμματικά είναι: Υγρό στο μέσο τμήμα του αυτιού Βλάβες στα ακουστικά οστάρια Συρίγγιο στον λαβύρινθο Να θυμάστε όμως ότι εάν νιώσετε στη θάλασσα ή μετά το κολύμπι πόνο, μπούκωμα στο αυτί, βαρηκοΐα, βουητό, αστάθεια ή ίλιγγο πρέπει να εξεταστείτε άμεσα, διότι χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση, όπως μυριγγοτομή, τυμπανοπλαστική, οσταριοπλαστική ή σύγκλειση του συριγγίου.

Και επειδή Ελλάδα το καλοκαίρι δεν είναι μόνο θάλασσα, προβλήματα στο αυτί μπορούμε να έχουμε από έντομα ή ζωύφια, ιδίως στην ύπαιθρο. Πολλά είδη εντόμων μπαίνουν μέσα στο αυτί. Τα μυγάκια και οι σκνίπες, π.χ., μπλέκονται στην κυψέλη (κερί) και δεν μπορούν να ξαναβγούν. Τα μεγαλύτερα έντομα όταν μπουν δεν μπορούν να στριφογυρίσουν, ούτε να συρθούν προς τα έξω. Προσπαθούν να απελευθερωθούν και η κίνησή τους μας προκαλεί πόνο και τρόμο. Εάν κάποιο μυγάκι μπει στο αυτί σας μπορείτε να κάνετε πλύση με χλιαρό νερό, χρησιμοποιώντας σύριγγα πουάρ. Θυμηθείτε να στεγνώσετε μετά με σταγόνες το αυτί σας. Για μεγαλύτερα έντομα, ρίξτε στο αυτί σας αρκετές σταγόνες ειδικού ελαίου. Αυτό αποφράσσει τους πόρους αναπνοής του εντόμου και το σκοτώνει μέσα σε περίπου 10 λεπτά. Μην προσπαθείτε να το αφαιρέσετε μόνοι σας.