Απίθανο να προστατεύσει η βιταμίνη D (γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου) από τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη νόσο του Parkinson, τη νόσο του Alzheimer ή άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τον εγκέφαλο θεωρεί νέα έρευνα από επιστήμονες της Αυστραλίας.  Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nutritional Neuroscience, ανέφεραν ότι οι ερευνητές δεν κατάφεραν να βρουν κλινικά στοιχεία για τη βιταμίνη D ως προστατευτικό νευρολογικό παράγοντα.

"Στόχος της εργασίας μας ήταν να δούμε αν ισχύσει η πεποίθηση ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία του εγκεφάλου", λέει η επικεφαλής συγγραφέας Krystal Lacopetta, υποψήφιος διδακτορικός στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδα.  

Με βάση μια συστηματική ανασκόπηση 70 και πλέον προκλινικών και κλινικών μελετών, η κυρία Iacopetta διερεύνησε το ρόλο της βιταμίνης D σε ένα ευρύ φάσμα νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

"Παλαιότερες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς με νευροεκφυλιστική νόσο έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με τον υγιή πληθυσμό. Αυτό οδήγησε στην υπόθεση ότι η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D, είτε μέσω της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία και τον ήλιο είτε με τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, θα μπορούσε να έχει θετικό επίδραση ή θα περιόριζε την εξέλιξη των ασθενειών. "

"Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης και της ανάλυσης όλων των επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι δεν συμβαίνει αυτό και ότι δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις που να υποστηρίζουν ότι η  βιταμίνη D αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για τον εγκέφαλο. Η ανάλυση των μεθοδολογιών, των δειγμάτων και των επιδράσεων στις ομάδες θεραπείας και ελέγχου δείχνει ότι η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και των εγκεφαλικών διαταραχών είναι πιθανό να είναι συμπληρωματική - σε αντίθεση με την άποψη ότι υπάρχει μια άμεση αιτιώδης διασύνδεση. Έτσι δεν μπορούσαμε να αποδώσουμε ένα σαφή ρόλο για ένα νευροπροστατευτικό όφελος από τη βιταμίνη D για οποιαδήποτε από τις ασθένειες που ερευνήσαμε", αναφέρει η επικεφαλής.

Από την πλευρά του ο Mark Hutchinson, του ARC Centre of Excellence for Nanoscale BioPhotonics (CNBP) και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας,  αναφέρει ότι : "Αυτό το αποτέλεσμα είναι σημαντικό και βασίζεται σε μια εξαιρετικά περιεκτική ανασκόπηση και ανάλυση των τρεχόντων δεδομένων και των σχετικών επιστημονικών δημοσιεύσεων. Πλέον έχουμε καταργήσει μια κοινή πεποίθηση ότι η βιταμίνη D που προκύπτει από την έκθεση στον ήλιο είναι ευεργετική για τον εγκέφαλό σας."
Είναι ενδιαφέρον βέβαια σύμφωνα με τον καθηγητή Hutchinson, το γεγονός ότι το υπεριώδες φως (έκθεση στον ήλιο) μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο ευεργετικά, με τρόπους διαφορετικούς από εκείνους που σχετίζονται με τα επίπεδα βιταμίνης D.

"Υπάρχουν μερικές πρώτες μελέτες που υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο σε ορισμένες νευρολογικές διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας", λέει. "Έχουμε παρουσιάσει κρίσιμες ενδείξεις ότι το υπεριώδες φως μπορεί να επηρεάσει τις μοριακές διεργασίες στον εγκέφαλο με τρόπο που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη βιταμίνη D."

"Πρέπει να ολοκληρώσουμε πολύ περισσότερες έρευνες σε αυτόν τον τομέα για να καταλάβουμε πλήρως τι συμβαίνει", λέει ο καθηγητής Hutchinson. "Δυστυχώς, όμως, είμαστε σχεδόν απόλυτα βέβαιοι ότι η βιταμίνη D, αν και είναι απαραίτητη για την υγεία δεν πρόκειται να αποτελέσει τη λύση για τις εγκεφαλικές διαταραχές όπως ελπίζουν κάποιοι ".