Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα για τις οφθαλμολογικές παθήσεις, τις αιτίες απώλειας όρασης και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως αποδίδεται στο γλαύκωμα, το οποίο ευθύνεται για το 12,3% των συνολικών τυφλώσεων.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο πάνελ της συνέντευξης τύπου για το θέμα, επεσήμαναν ότι πολλοί ασθενείς με γλαύκωμα έχουν κάνει στο παρελθόν μεγάλη χρήση κορτιζονούχων κολλύριων. Πρόκειται για κολλύρια ευρέως διαδεδομένα, που δε λείπουν από σχεδόν κανένα σπίτι. Πολλοί ασθενείς, λοιπόν, τι κάνουν. Επισκέπτονται το φαρμακείο και παίρνουν κολλύριο για να αντιμετωπίσουν, για παράδειγμα, ένα χαλάζιο στο μάτι και εξακολουθούν να βάζουν το κολλύριο βδομάδες, ακόμη και μήνες μετά. Όπως παρατηρήθηκε, η χρήση τουλάχιστον 2 μηνών ενός τέτοιου κολλύριου μπορεί να επιφέρει γλαύκωμα!

Περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο ζουν με γλαύκωμα, και, δυστυχώς, οι μισοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Με άλλα λόγια, περισσότερα από 30 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν σταδιακά την όρασή τους, χωρίς προειδοποίηση - το γλαύκωμα είναι "σιωπηλό". Σήμερα, υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι τυφλοί εξαιτίας της νόσου και υπολογίζεται ότι 80 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως θα προσβληθούν από γλαύκωμα το 2020.

Όσο περνούν τα χρόνια αυξάνεται κατά 2% η εμφάνιση γλαυκώματος. Στην Ελλάδα  200 – 250.000 άτομα πάσχουν από γλαύκωμα και οι μισοί εξ αυτών δεν έχουν διαγνωστεί, χάνοντας, έτσι, σιγά-σιγά, αλλά οριστικά την όρασή τους. Παράλληλα, τουλάχιστον 40 χιλιάδες άτομα θα εμφανίσουν γλαύκωμα μέσα στην επόμενη πενταετία. 1 στους 5 έλληνες, ποσοστό δηλαδή 19% δεν έχει επισκεφθεί ποτέ οφθαλμίατρο ενώ 2 στους 5 έλληνες, ποσοστό 42% δεν έχει μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών του.

Τα καλά νέα είναι ότι, πλέον, οι θεραπευτικές αγωγές είναι πιο αποτελεσματικές και πιο ασφαλείς από το παρελθόν, ειδικά όταν συνδυάζονται. Υπάρχουν 5 κατηγορίες ουσιών και πληθώρα σκευασμάτων νέας γενιάς με ή χωρίς συντηρητικά ή χωρίς b-blocker.

Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος είναι ο μόνος τρόπος για να ανιχνευτεί το γλαύκωμα νωρίς, και η πρώιμη διάγνωση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση λειτουργικής όρασης μακροπρόθεσμα. Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το γλαύκωμα, άρα το "κλειδί" για να διατηρηθεί η όραση στους ασθενείς με γλαύκωμα είναι η κατάλληλη ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης.