Πάνω από τέσσερις στους δέκα ασθενείς με άνοια διαμένουν σε κλινικές και σε οίκους ευγηρίας και πολύ συχνά παίρνουν οπιοειδή αναλγητικά, όπως η βουπρενορφίνη, για να ανακουφιστούν από πόνους που αισθάνονται.

Κατά τους ερευνητές φαίνεται ότι η χρήση τέτοιων φαρμάκων μάλλον βλάπτει παρά ωφελεί. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από τους μισούς, από εκείνους που λάμβαναν τέτοια φάρμακα, υπέφεραν από ανεπιθύμητες ενέργειες, με τους περισσότερους να είναι σε μεγάλη σύγχυση.

Τη μελέτη έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter, από το King's College London και από το Πανεπιστήμιο Bergen και συμμετείχαν 162 ασθενείς με άνοια - στους μισούς χορηγήθηκαν παυσίπονα και στους άλλους μισούς placebo (εικονικό φάρμακο).

Διαπιστώθηκε ότι το 52% των ασθενών, που πήραν οπιοειδή αναλγητικά, είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες και σταμάτησαν τη θεραπεία τους, με τις μεταβολές της προσωπικότητας, τη σύγχυση και την καταστολή να συγκαταλέγονται στις πιο συνηθισμένες από αυτές.

Στην ομάδα ελέγχου το 13,3% αντιμετώπισε τέτοια προβλήματα.

Μετά από αυτά τα ευρήματα οι ερευνητές ζήτησαν την επείγουσα επανεξέταση της χρήσης τέτοιων φαρμάκων, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα και θάνατοι.

Ο καθηγητής Clive Ballard, από το Πανεπιστήμιο του Exeter, δήλωσε: "Ο πόνος είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσει τεράστια δυσφορία και είναι σημαντικό να μπορούμε να προσφέρουμε ανακούφιση σε άτομα με άνοια. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή βλάπτουμε τους ανθρώπους, όταν προσπαθούμε να μειώσουμε τον πόνο τους.

Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό και πρέπει να ξέρουμε τη σωστή δοσολογία αυτών των φαρμάκων".