Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα συμβαίνουν στη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου, στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Όμως μία νέα Αμερικανική έρευνα έδειξε ότι το σεξ σε οποιαδήποτε φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα που ενισχύουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης, σύμφωνα με Aμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στα επιστημονικά έντυπα «Fertility and Sterility» και «Physiology and Behavior».

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, με επικεφαλής την Δρ Τιέρνι Λόρενζ, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 30 γυναίκες, που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη «Immunity and Sexual Health Study» του Γυναικολογικού Ινστιτούτου Kinsey. Εντόπισαν ξεκάθαρες διαφορές στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος μεταξύ των γυναικών που ήταν σεξουαλικά ενεργές και αυτών που δεν ήταν. 

«Αν και είναι, ήδη, γνωστό ότι στα ζευγάρια, που προσπαθούν να κάνουν παιδί, συστήνεται η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμα και σε μη γόνιμες ημέρες του κύκλου, για πρώτη φορά τεκμηριώνουμε επιστημονικά ότι η ερωτική πράξη προκαλεί στο σώμα μορφές ανοσίας, που ενισχύουν τη διαδικασία της σύλληψης. Ουσιαστικά ακόμα και σε μη γόνιμες ημέρες, το σώμα, όταν κάνει σεξ, προετοιμάζεται προκαταβολικά για την πιθανότητα εγκυμοσύνης» εξηγεί η Δρ Λόρενζ. 

«Η τεκνοποίηση πρέπει να είναι μία διαδικασία γεμάτη αγάπη και βασικά ένστικτα. Ακόμα και στην περίπτωση που, τελικά, χρειαστεί ( επειδή υπάρχει κάποιο αίτιο υπογονιμότητας) το ζευγάρι να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, η αγάπη και η ικανοποίηση των βασικών αναγκών και ενστίκτων πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της» λέει η Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη, μοριακή βιολόγος, εξειδικευμένη στη γονιμότητα και στις τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Το σώμα και η ψυχή πρέπει να λειτουργούν σε ρυθμούς τεκνοποίησης. Χρειάζεται η επαφή, ψυχική και σωματική, για να γνωρίζει το είναι πως θέλει να αναπαραχθεί. Το κορμί, η καρδιά, ο εγκέφαλος, πρέπει να λειτουργούν σε αυτό που αποκαλώ FERTILITY MODE, και πιστέψτε με, αυτό δε σημαίνει κάνω πίνακες, μετράω μέρες, ή ψάχνω να βρω ανοιχτό φαρμακείο για να αγοράσω ένα κιτ ωορρηξίας. 

Εάν αυτό δεν οδηγήσει σε εγκυμοσύνη μέσα στο χρονικό διάστημα που αναμένεται να συμβεί, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη γονιμότητα και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Όμως, ακόμα και αν τελικά χρειαστεί κάποια υποβοήθηση, ο οργανισμός πρέπει να εξακολουθήσει να βρίσκεται σε αυτό το Fertility Mode. Ξέρω πως δεν είναι εύκολο. Αλλά αξίζει».