Η νέα μελέτη από το King's College London έδειξε ότι οι άνθρωποι προστατεύονται από το αντιηλιακό τους λιγότερο από το μισό από ό,τι πιστεύουν, επειδή εφαρμόζουν ένα τόσο λεπτό στρώμα στο σώμα και στο πρόσωπο.

Οι παρασκευάστριες εταιρίες υπολογίζουν τα επίπεδα προστασίας SPF σε 2mg αντιηλιακής κρέμας ανά cm2 δέρματος, αλλά οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μόνο 0,8mg για την ίδια περιοχή, δηλαδή μόλις το 40% αυτού που πρέπει να χρησιμοποιήσουν.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε τουλάχιστον μισό κουταλάκι του γλυκού (3ml) σε κάθε βραχίονα, στο πρόσωπο και στον λαιμό και στη συνέχεια ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού (6ml) σε κάθε πόδι και στο μπροστινό και πίσω μέρος του σώματος.

Ο συγγραφέας της έκθεσης Antony Young, καθηγητής πειραματικής φωτοβιολογίας στο King's College London, εξήγησε ότι μια μέση γυναίκα, που φοράει ένα μπικίνι σε ένα ζεστό κλίμα, πρέπει να εφαρμόζει αντιηλιακό τρεις φορές την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να χαλάει ένα μπουκάλι των 100ml την ημέρα.

"Οι περισσότεροι άνθρωποι, που χρησιμοποιούν αντιηλιακό με SPF 20, είναι σαν να φοράνε αντιηλιακό με SPF 4, επειδή δεν εφαρμόζουν αρκετό. Υπερεκτιμούν την προστασία που λαμβάνουν και στη συνέχεια παραμένουν στον ήλιο πολύ περισσότερο από όσο πρέπει και καίγονται.

Αλλά είναι δύσκολο να εκτιμήσεις πόσο να χρησιμοποιήσεις και για όλο το σώμα χρειάζεσαι πραγματικά πολλή αντιηλιακή κρέμα, πολύ περισσότερη από ό, τι αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Οπότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιούν προϊόντα με πολύ υψηλότερο SPF από ό, τι νομίζουν ότι είναι απαραίτητο".

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση Acta Dermato-Venereology.