Ο οξύς πόνος στο στήθος είναι συχνά, αλλά όχι πάντα, ένδειξη εμφράγματος. Μια εξέταση υψηλής ευαισθησίας τροπονίνη (hsTrop) μετρά σε λίγες σταγόνες αίμα τα επίπεδα της χημικής ουσίας τροπονίνης, που απελευθερώνεται στο αίμα, όταν υποστούν βλάβη τα κύτταρα του τοιχώματος της καρδιάς (μυοκάρδιο). Αυτό συμβαίνει στο έμφραγμα, αλλά και σε άλλες παθήσεις όπως η μυοκαρδίτιδα ή η καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», η υψηλής ευαισθησίας τροπονίνη ανιχνεύει με ακρίβεια 99,6% ποιοι ασθενείς με πόνο στο στήθος στ’ αλήθεια υφίστανται έμφραγμα και ποιοι όχι. Μάλιστα αυτό το επιτυγχάνει με μία και μόνη μέτρηση, διότι έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα της ουσίας. Έτσι οι ασθενείς μπορούν αμέσως να μάθουν τι τους συμβαίνει και να εισαχθούν ή να επιστρέψουν σπίτι τους μέσα σε λίγες ώρες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 6.304 ασθενείς στη Σκωτία, υπολόγισαν ότι με την εξελιγμένη εξέταση τα δύο τρίτα των ασθενών θα φεύγουν πιο γρήγορα από τα νοσοκομεία και θα μειωθούν στο μισό οι εισαγωγές λόγω αμφιβολιών.