Συνήθως οι γυναίκες είναι εκείνες που αποζητούν τρυφερότητα μετά το σεξ, ενώ οι άνδρες θέλουν, απλά, να κάνουν ένα τσιγάρο και να κοιμηθούν.

Τα νέα δεδομένα, όπως αναλύονται στην επιστημονική έκδοση Journal of Sex & Marital Therapy, δείχνουν ότι και ότι οι άνδρες είναι εξίσου ευσυγκίνητοι, μπορεί να νιώθουν μια μελαγχολία και να θέλουν μια αγκαλιά. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως Postcoital Dysphoria (PCD) ήτοι «μελαγχολία μετά το σεξ», διαρκεί μεταξύ πέντε λεπτών και δύο ωρών και μέχρι σήμερα θεωρούσαν οι επιστήμονες ότι επηρεάζει μόνο τις γυναίκες.

Τη μελέτη έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland και συμμετείχαν περισσότεροι από 1.200 άνδρες από τη Βρετανία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Νέα Ζηλανδία.

Το 41% από αυτούς (μόλις 5% λιγότερο από τις γυναίκες) ​είχε βιώσει αυτή τη μελαγχολία κάποια στιγμή στη ζωή του. Μάλιστα ένας στους πέντε  άνδρες είχε τα εν λόγω συμπτώματα τον τελευταίο μήνα.

Μερικοί άνδρες στη μελέτη περιέγραψαν ότι αισθάνονται «κενοί από συναισθήματα», καθώς και «δυσαρεστημένοι, ενοχλημένοι και νευρικοί». Είναι ενδεικτικό ότι μερικοί δεν άντεχαν ούτε το άγγιγμα της συντρόφου τους και μετά την ερωτική πράξη ήθελαν να μείνουν μόνοι.

Ο καθηγητής Robert Schweitzer δήλωσε ότι στους δυτικούς πολιτισμούς οι άνδρες αναμένεται να απολαμβάνουν πάντα το σεξ και έτσι αγωνίζονται να κρύψουν ότι κάποιες φορές μπορεί να νιώθουν θλίψη, έχοντας διάθεση για κουβεντούλα μετά την ερωτική πράξη.

"Η εμπειρία της PCD έρχεται σε αντίθεση με τις κρατούσες αντιλήψεις περί σεξουαλικής ευχαρίστησης και συμπεριφοράς μετά το σεξ. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την εμπειρία PCD των γυναικών έδειξαν ότι ένα παρόμοιο ποσοστό από εκείνες είχε βιώσει την PCD σε τακτική βάση. Όπως και με τους άνδρες σε αυτή τη νέα μελέτη, αυτό δεν είναι καλά κατανοητό. Θα λέγαμε ότι οι λόγοι τόσο βιολογικοί, όσο και ψυχολογικοί".

Παρόλο που εύκολα μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι η PCD είναι χειρότερη μεταξύ εκείνων που επιδίδονται στο σεξ της μιας βραδιάς (one night stand), η νέα έρευνα βρήκε ότι η «μελαγχολία μετά το σεξ» δεν συνδέεται με την οικειότητα μεταξύ των ζευγαριών και εύκολα μπορεί να επηρεάσει εκείνους που έχουν στενές σχέσεις αγάπης.

Ωστόσο είναι πιο πιθανό αυτά τα συναισθήματα να εμφανίζονται σε άτομα που έχουν βιώσει ψυχολογικό στρες, σεξουαλική κακοποίηση ως παιδιά ή σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, ακριβώς επειδή το δέσιμο του ζευγαριού μετά το σεξ είναι τόσο σημαντικό, η PCD θα μπορούσε να βλάψει τη σχέση, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.