Υλοποιήθηκε πρωτογενής έρευνα, με τη συμμετοχή 304 μαθητών από 7 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Ιωαννίνων, για την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών ηλικίας 6-10 ετών, της σχέσης τους με την άσκηση, την άθληση, αλλά και τη χρήση τηλεόρασης και ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών σε γενικές γραμμές είναι καλές. Συγκεκριμένα, καταγράφεται προτίμηση στο φρέσκο και όχι στο τυποποιημένο ψωμί, στα δημητριακά που κατέχουν κυρίαρχη θέση στο τραπέζι και κυρίως στο πρωινό γεύμα με τα περισσότερα από τα μισά παιδιά να τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση. Επίσης, το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής για μεγάλο ποσοστό των παιδιών, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένων των πολλαπλών ωφελειών των γαλακτοκομικών προϊόντων στην υγεία. Επιπλέον, τα φρέσκα φρούτα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατροφή των παιδιών. Το 65% αναφέρει ότι, καταναλώνει φρέσκα φρούτα κάθε μέρα ενώ περίπου το 25%, τα καταναλώνει αρκετές φορές την εβδομάδα. Υψηλό είναι και το ποσοστό των παιδιών, 47%, που συνοδεύουν καθημερινά τα γεύματά τους με σαλάτα. Η κατανάλωση κρέατος είναι κυρίαρχη, με το 41% των μαθητών να δηλώνει πως το καταναλώνει αρκετές φορές την εβδομάδα.

Προϊόντα πλούσια σε λιπαρά και θερμιδική αξία, όπως ζαμπόν και μπέικον, δεν περιλαμβάνονται στις προτιμήσεις του μεγαλύτερου μέρους των μαθητών, ενώ ένα μικρό ποσοστό δηλώνει ότι τα καταναλώνει μία φορά την εβδομάδα. Αντίθετα, ζυμαρικά, πατάτες και ρύζι αρκετές φορές την εβδομάδα βρίσκονται στο τραπέζι. Αναφορικά με την κατανάλωση ψαριών, που είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, το 37,5% των μαθητών τρώει ψάρι αρκετές φορές την εβδομάδα, ενώ το 47,37% μόνο μια φορά. Τρόφιμα που δε θεωρούνται υγιεινά και η συχνή κατανάλωσή τους δρα αρνητικά στην υγεία, όπως αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα, γλυκά, καταναλώνονται από τα παιδιά με μέτρο.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το 71,05% των παιδιών είναι κανονικού βάρους. Σημαντικό ωστόσο, είναι το ποσοστό των υπέρβαρων 16,45% και των παχύσαρκων παιδιών 7,24%, που κυρίως είναι αγόρια.

Στα επτά σχολεία που υλοποιήθηκε η έρευνα πραγματοποιήθηκαν αργότερα ενημερωτικές επισκέψεις από διατροφολόγο, με στόχο την ενημέρωση των παιδιών για τη μεσογειακή διατροφή και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου, πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό με αιχμή την πυραμίδα μεσογειακής διατροφής το οποίο διανεμήθηκε στα παιδιά με τη μορφή εκπαιδευτικής βαλίτσας. Παράλληλα έγιναν μαθήματα μαγειρικής με την επίδειξη παρασκευής παραδοσιακής πίτας, με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών.