Το Πάρκινσον προκαλείται από την έλλειψη ντοπαμίνης στα εγκεφαλικά κύτταρα και οι ερευνητές εδώ και πολύ καιρό ελπίζουν ότι, χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, θα αποκαταστήσουν την παραγωγή του χημικού νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο.

Οι κλινικές δοκιμές στο Πανεπιστήμιο του Κιότο θεωρούνται συνέχεια της επιτυχημένης χρήσης ανθρώπινων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση της λειτουργίας των εγκεφαλικών κυττάρων σε μαϊμούδες, πέρυσι.

Τα ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα προέρχονται από την εξαγωγή πολυδύναμων κυττάρων από ένα άτομο, συνήθως από το δέρμα ή από το αίμα, που στη συνέχεια επαναπρογραμματίζονται, ώστε να συμπεριφέρονται σαν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια μπορούν να εξελιχθούν σε εγκεφαλικά κύτταρα, που παράγουν ντοπαμίνη.

"Αυτή είναι η πρώτη κλινική δοκιμή στον κόσμο πολυδύναμων βλαστοκυττάρων (iPS) από ανθρώπους για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον", εξήγησε σε συνέντευξη τύπου ο Jun Takahashi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το επιστημονικό κέντρο, στο οποίο θα γίνει η μελέτη, διευθύνει ο Shinya Yamanaka, ο οποίος το 2012 μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ με τον βρετανό επιστήμονα John Gurdon, για την ανακάλυψη ότι τα ενήλικα κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα που μοιάζουν με εμβρυϊκά.

"Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την έρευνα προσεκτικά και γρήγορα, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο, ώστε η νέα θεραπεία με κύτταρα iPS να προσφερθεί στους ασθενείς το συντομότερο δυνατό", ανέφερε ο Shinya Yamanaka σε δήλωσή του.

Το γεγονός ότι οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σημαίνει ότι η νέα θεραπεία θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί και σε χώρες που απαγορεύεται η χρήση των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, όπως η Ιρλανδία και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής.