Απαλλάσσονται από το παραπανίσιο σωματικό βάρος, αλλά βαθιά μέσα τους δυσκολεύονται να συνυπάρξουν με τον ολοκαίνουριο εαυτό τους. Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, τα άτομα με παραπανίσιο σωματικό βάρος αντιμετωπίζουν πολύ συχνά ψυχικές διαταραχές. H νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περισσότερων από 8.800 ανθρώπων στον Καναδά και οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν για τρία χρόνια, πριν από και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυτοτραυματισμού μεταξύ αυτών των 8.800 ανθρώπων ήταν μικρός - 111 ασθενείς με 158 κρούσματα αυτοτραυματισμού. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος από αυτά τα έκτακτα περιστατικά αυξανόταν σημαντικά -περίπου κατά 50% - μετά την επέμβαση.

"Η πιο συχνή απόπειρα αυτοκτονίας ήταν η λήψη υπερβολικής δόσης φαρμάκων", ανέφερε η έρευνα. Άλλοι τρόποι αυτοτραυματισμού περιελάμβαναν την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ, την δηλητηρίαση με τοξικά χημικά και τον αυτοτραυματισμό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Τζουνάιντ Μπατί, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Sunnybrook, στο Τορόντο, τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη παρακολούθηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε γαστρικό by pass και σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ περίπου 200.000 τέτοιες επεμβάσεις και οι ερευνητές λένε ότι δυσάρεστα γεγονότα, όπως αυτά, υποβαθμίζουν τα συνολικά οφέλη αυτού του τύπου των επεμβάσεων στη βελτίωση της υγείας.

Σχεδόν όλοι εκείνοι που αυτοτραυματίστηκαν μετά την επέμβαση, είχαν ιστορικό κάποιας ψυχικής πάθησης. Η έρευνα, πάντως, δεν εντόπισε συγκεκριμένους λόγους, που να δικαιολογούν την αύξηση των κρουσμάτων απόπειρας αυτοκτονίαςΟι ειδικοί γνωρίζουν ότι η συρρίκνωση του στομάχου με χειρουργικές μεθόδους μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο μεταβολισμού του αλκοόλ και, ως εκ τούτου, να ενισχύσει την επικίνδυνη συμπεριφορά

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA