Ευθεία βολή κατά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας δίνει η τρόικα με τις χθεσινές απαιτήσεις της για μείωση της τιμής των παλαιών φαρμάκων με τον τρόπο κοστολόγησης που επιθυμεί η ίδια, ανεξάρτητα από το πλαφόν της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ περίπου.

Το πλαφόν αυτό, έχει θεσμοθετηθεί, τηρείται και στην περίπτωση υπέρβασης, υπάρχει το σύστημα των επιστροφών clawback και rebate, που εξισορροπεί τη δαπάνη στο επίπεδο αυτό.

Ο προτεινόμενος τρόπος κοστολόγησης των παλαιών φαρμάκων πλήττει ευθέως τις ελληνικές παραγωγικές φαρμακευτικές, καθώς οι μειώσεις που προκαλούνται οδηγούν τα φάρμακά τους, εκτός αγοράς.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων σε δύο συνεντεύξεις του στο Real FM και το Νίκο Χατζηνικολάου, καθώς και στο "Κόκκινο".

Ο κ. Τρύφων, υπογράμμισε ότι για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση, και να ορθοποδήσει, χρειάζεται ανάπτυξη, υγιείς παραγωγικές επιχειρήσεις, που να δημιουργούν θέσεις εργασίας, να πληρώνουν εισφορές και φόρους. Όμως αυτό που ζητά η τρόικα την τελευταία πενταετία με κορύφωση το τελευταίο διάστημα στο χώρο του φαρμάκου είναι ακριβώς αντίθετο. Χωρίς όφελος για τα Ταμεία ή το κράτος, μέσα σε ένα κλειστό προϋπολογισμό, επιχειρεί να διαλύσει οποιαδήποτε έννοια ελληνικής παραγωγής και εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Μιλώντας με παράδειγμα, ο κ. Τρύφων σημείωσε πως η πρόταση της τρόικας προβλέπει για ένα φάρμακο που κόστιζε 30 ευρώ, η ελληνική φαρμακευτική το παρέχει σε τιμή 70% χαμηλότερη, δηλαδή 9 ευρώ. Και η πρόταση της τρόικας θέλει να φτάσουν τα φάρμακα αυτά στα 2-3 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι τελικά θα αποσυρθεί από την αγορά και θα αντικατασταθεί από νεότερο, ακριβότερο και εισαγόμενο. "Η πρόταση των θεσμών είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργεί μόχλευση, στρεβλώνει την αγορά και οδηγεί σε ολιγοπώλιο", σημείωσε ο κ. Τρύφων και τόνισε ότι έτσι, "ελληνική παραγωγή δεν θα υπάρχει. Είναι ξεκάθαρο, ότι για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε, θα φέρνουμε τα φάρμακά μας από την Ινδία κι από τη Βουλγαρία".

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, απασχολεί άμεσα 12.000 εργαζόμενους και 50.000 έμμεσα απασχολούμενους, παράγει επί 50 χρόνια, αξιόπιστα φάρμακα που εξάγονται σε πάρα πολλές χώρες και αφορούν κυρίως πρωτοβάθμια περίθαλψη, καρδιολογικά, αντιβιοτικά, αντιελκωτικά, φάρμακα για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Φάρμακα που θα μπορούσαν να καλύψουν πάνω από το 60% των αναγκών του πληθυσμού.

Ο κ. Τρύφων διερωτήθηκε γιατί η τρόικα δεν βάζει ως προαπαιτούμενο τον έλεγχο της συνταγογραφίας των ακριβών φαρμάκων, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την ορθή συνταγογράφηση, κίνητρα ενίσχυσης των οικονομικών φαρμάκων και μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων; 

Και σημείωσε πως "πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση κι όλα τα ελληνικά κόμματα να βάλουν βέτο και να πουν «Κύριοι, εμείς δεχόμαστε κλειστό προϋπολογισμό των 2 δις στο φάρμακο, που είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη, αλλά το πώς εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τα 2 δις για να παράξουμε εγχώρια προστιθέμενη αξία είναι δική μας υπόθεση". 

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ επισήμανε ακόμη μόνο στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται στη φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. ευρώ, και τα εμβόλια, τη στιγμή που πρόκειται για πρόληψη και όχι θεραπεία, επισημαίνοντας ότι τώρα με τους μετανάστες, διεθνώς, υπάρχουν ξεχωριστά κονδύλια για τον εμβολιασμό.