Εξώδικο κατά των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας κ. κ. Ν. Παρασκευόπουλου και Αν. Ξανθού, αντίστοιχα, κατέθεσαν οι νοσηλευτές των ψυχιατρικών νοσοκομείων μέσω του προέδρου του Συλλόγου τους ΣΥΝΟΨΙΝΟ - ΕΣΥ, Γιώργου Αβραμίδη, για την επίλυση του προβλήματος με τους ασθενείς - κρατούμενους βάσει του άρθρου 69.

Στο εξώδικο σημειώνεται πως καθημερινά αυξάνονται τα περιστατικά επικίνδυνων ενεργειών και επιθέσεων των νοσηλευομένων του άρθρου 69-70ΠΚ στο ΨΝΑ «Δαφνί».

"Κατά παράβαση της Νομοθεσίας, η φύλαξη των ακαταλόγιστων εγκληματιών, κατ' ανάγκην πραγματοποιείται στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, χωρίς όμως να υπάρχει το προβλεπόμενο φυλακτικό προσωπικό και χωρίς να υφίστανται σε αυτά οι ειδικοί χώροι νοσηλείας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού και ασθενών. 

Στο ΨΝΑ Δαφνί νοσηλεύονται 90 περίπου «επικίνδυνοι» ασθενείς που έχουν διαπράξει ειδεχθή ή μη εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής και άλλες βαρύτατες πράξεις και το προσωπικό του Νοσοκομείου βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο ζωής. 

Πέραν της πυρκαγιάς που ξέσπασε την 5/9/2015, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τρεις ασθενείς του Νοσοκομείου και να κινδυνεύσει σοβαρά το προσωπικό, την Κυριακή 20/9/2015 επικίνδυνος ασθενής επιτέθηκε κατά του προσωπικού και έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ενός υπαλλήλου, τον οποίο έπιασε από το λαιμό. Η τραγική εξέλιξη απετράπη και πάλι με παρέμβαση των συναδέρφων του υπαλλήλου από άλλα τμήματα, όπως συμβαίνει πάντοτε στις περιπτώσεις των επιθέσεων αυτών που δυστυχώς αποτελούν χρόνιο πρόβλημα", σημειώνει ο κ. Αβραμίδης. 

Στο εξώδικο σημειώνεται ότι "στην προκειμένη περίπτωση βρισκόμαστε ενώπιον του παράδοξου και οξύμωρου φαινομένου ασθενείς- κρατούμενοι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, να θεωρούνται στην ουσία «ακίνδυνοι» για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς". 

Τονίζεται ακόμη, ότι η έννοια της «δημόσιας ασφάλειας» αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο και δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι -σε επαχθείς συνθήκες- των ψυχιατρικών νοσοκομείων, αλλά και οι ιδιαιτέρως ευάλωτοι ψυχιατρικοί ασθενείς να μην προστατεύονται. Επιπλέον, οι διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας προβλέπουν ποινικές κυρώσεις για την έκθεση σε κίνδυνο ζωής του εργαζομένου. Καθώς δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος, ο ΣΥΝΟΨΙΝΟ - ΕΣΥ διαμαρτύρεται έντονα για την παράλειψη ορισμού φυλακτικού προσωπικού για τους ασθενείς που έχουν το ακαταλόγιστο, αλλά και την παράλειψη δημιουργίας ειδικών θαλάμων νοσηλείας με πρόσθετα προστατευτικά μέτρα, και καλεί τους δύο υπουργούς στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους να προβούν στην εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου για το θέμα, "πριν θρηνήσουμε νέα θύματα, πραγματοποιώντας άμεσα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (έκδοση αποφάσεων, φύλαξη των ασθενών αυτών από κατάλληλα εκπαιδευμένο φυλακτικό προσωπικό, δημιουργία δωματίων κατάλληλα διαμορφωμένων για τη νοσηλεία – φύλαξη επικίνδυνων ασθενών, επαρκής στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό, λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας κ.α.), για τη διασφάλιση της ζωής εργαζομένων, ασθενών και συνοδών. 

Δεδομένου δε, ότι πλέον δεν γίνεται θεωρητική συζήτηση αλλά βρισκόμαστε ενώπιον άμεσου και παρόντος κινδύνου κατά της ανθρώπινης ζωής, σας δηλώνουμε ότι θα είμαστε σε επαγρύπνηση, στο πλευρό των ασθενών, συνοδών και εργαζομένων και θα είμαστε οι πρώτοι που θα ζητήσουμε την απόδοση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών".