Ο συνολικός ετήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων HIV μειώθηκε από 3,4 εκατομμύρια το 1996 σε 1,8 εκατομμύρια πέρυσι, σύμφωνα με την UNAIDS, η οποία συντονίζει τις παγκόσμιες προσπάθειες, που καταβάλλονται από τα Ηνωμένα Έθνη κατά των HIV/έιτζ.

Ωστόσο οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και οι άνδρες, που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, εξακολουθούν να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV, μαζί με τις γυναίκες που εκδίδονται, τους χρήστες ναρκωτικών και τις διεμφυλικές γυναίκες, επισημαίνεται στην επικαιροποιημένη παγκόσμια έκθεση, σύμφων με το αθηναϊκό πρακτορείο.

To 2014 τα κράτη μέλη του ΟΗΕ δεσμεύτηκαν να δοθεί τέλος στην επιδημία του έιτζ έως το 2030, στο πλαίσιο της Ατζέντας για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Σύμφωνα με την υπηρεσία UNAIDS, πέρυσι οι θάνατοι από αίτια που σχετιζόταν με τη νόσο ήταν ένα εκατομμύριο λιγότεροι από ό,τι πριν από 13 χρόνια. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί και το συνολικό ποσοστό των νέων κρουσμάτων.

Ο αριθμός αυτών που προσβλήθηκαν από τον HIV μειώθηκε κατά σχεδόν 100.000 μεταξύ του 2016 και του 2017, παραμένοντας στατικός τους περασμένους 12 μήνες.

Ο στιγματισμός και οι διακρίσεις εξακολουθούν να εγείρουν εμπόδια στην ευρύτερη υγειονομική κάλυψη και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, με τις διεμφυλικές γυναίκες να διατρέχουν 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από HIV από τους ενήλικες ηλικίας μεταξύ 15 και 49 ετών.

"Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια, κανείς δεν αποκλείεται, ούτε όσοι εκδίδονται, οι γκέι και οι υπόλοιποι άνδρες, που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ναρκωτικών σε ενέσιμη μορφή, οι διεμφυλικοί, οι κρατούμενοι ή οι μετανάστες", δήλωσε ο Μισέλ Σιντιμπέ, εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS.

"Οι κακοί νόμοι, που ποινικοποιούν την μετάδοση του HIV, την εργασία στην παροχή υπηρεσιών σεξ, την προσωπική χρήση ναρκωτικών και τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή εμποδίζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες (υγείας) θα πρέπει να καταργηθούν και να καταργηθούν τώρα".