Προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέσα από την ήδη υπάρχουσα δομή του ΠΕΔΥ, συζητούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, σε συναντήσεις τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος ανέλαβε τον ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί του οργανισμού είχαν την πρώτη τους συνάντηση, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των γιατρών τονίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για:

•    Εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Μονάδων Υγείας ΠΕΔΥ. Αυτό θα επιτευχθεί με την ενίσχυση των Μονάδων και των εργαστηρίων με αναλώσιμα υλικά.

•    Αντιμετώπιση της ερήμωσης του συστήματος από ιατρικό προσωπικό. Πρέπει να επαναπροσληφθούν άμεσα οι απολυμένοι γιατροί και να γίνει ρύθμιση για τους γιατρούς που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις.

•    Άμεση εφαρμογή του μισθολογίου ΕΣΥ - εξομοίωση με τους γιατρούς που ενάχθηκαν στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ (ΠΑΑ) με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας τους στους Ασφαλιστικούς Φορείς και στο Δημόσιο.

•    Συμμετοχή της Ομοσπονδίας στον όποιο σχεδιασμό για την ΠΦΥ.