Τα καλλυντικά φάνηκε ότι κάνουν τις μεγαλύτερες γυναίκες να φαίνονται νεότερες από την πραγματική τους ηλικία.

Ο καθηγητής Richard Russell του Τμήματος Ψυχολογίας στο Gettysburg College, που διεξήγαγε την έρευνα με τους συνεργάτες του, εξέτασε 32 γυναίκες από τέσσερις ηλικιακές φάσεις - στα 20, στα 30, στα 40 και στα 50.

Όπως δήλωσε: "Σε πολλά μέρη υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν πότε ένα κορίτσι μπορεί να αρχίσει να φοράει μακιγιάζ.

Στον βαθμό που οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τα κορίτσια να βάφονται, οι άνθρωποι μπορεί να συνδέουν το μακιγιάζ με την ενηλικίωση. Επειδή οι διακρίσεις λόγω ηλικίας είναι διαδεδομένες στον επαγγελματικό χώρο, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, η ικανότητα να επηρεάσουν το πόσων χρόνων φαίνονται, μέσω του μακιγιάζ, μπορεί να τους προσφέρει κρίσιμα επαγγελματικά οφέλη".

Οι επιστήμονες, μάλιστα, διαπίστωσαν ότι τα κραγιόν και οι σκιές ματιών είναι αυτά που κάνουν πραγματικά τις γυναίκες να φαίνονται πιο όμορφες. Οι σκιές ειδικότερα κάνουν τις γυναίκες πολύ ελκυστικές στα μάτια των άλλων.

Κάθε γυναίκα φωτογραφήθηκε την πρώτη φορά χωρίς ίχνος μακιγιάζ στο πρόσωπο. Μετά ένας επαγγελματίας μακιγιέρ έβαψε και τις 32 εθελόντριες - που συμμετείχαν στη μελέτη - οι οποίες φωτογραφήθηκαν ξανά σε όμοιες συνθήκες και με τον ίδιο φωτισμό.

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να εκτιμήσουν την ηλικία του κάθε προσώπου, με κλίμακα από τα 10 έως τα 70 χρόνια. Εκτός από την εικασία της ηλικίας, κάθε άτομο ταξινόμησε τις εικόνες με βάση την ελκυστικότητα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Psychology, έδειξαν ότι το μακιγιάζ έκανε τα πρόσωπα των γυναικών μέσης ηλικίας να φαίνονται νεότερα. Ωστόσο τα ίδια προϊόντα, όταν χρησιμοποιήθηκαν στις νεότερες γυναίκες, τις έκαναν να δείχνουν μεγαλύτερες από όσο ήταν στ' αλήθεια.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η εφαρμογή του μακιγιάζ μόνο στην περιοχή του δέρματος και των ματιών επηρέαζε σημαντικά την ηλικιακή όψη, σε σύγκριση με το μακιγιάζ που εφαρμόζεται μόνο στο δέρμα και στα χείλη.