Η περιοχή που ζει κάποιος και ειδικότερα το φυσικό περιβάλλον έχουν αντίκτυπο στην υγεία. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα η βελτίωση των υποβαθμισμένων περιοχών μπορεί να είναι ένας φθηνός τρόπος για να βοηθηθούν οι κοινότητες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη.

"Ως γιατρός έκτακτης ανάγκης παρατηρώ ότι η φτώχεια και το περιβάλλον της γειτονιάς επηρεάζουν την υγεία των κατοίκων", είπε η επικεφαλής της μελέτης Dr. Eugenia South του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια.

"Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από το περιβάλλον σας. Είναι μαζί σας κάθε μέρα. Γνωρίζουμε ότι θα έχει αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία και ο στόχος μου είναι να κάνω αυτόν τον αντίκτυπο θετικό. Η ανάπτυξη πρασίνου στις αλάνες είναι μια απλή και σχετικά χαμηλού κόστους παρέμβαση στη γειτονιά, που μπορεί να μετατρέψει ένα ανθυγιεινό περιβάλλον σε υγιές".

Όπως αναφέρεται στο JAMA Network Open, η Dr. South και οι συνεργάτες της "μοίρασαν" 541 αλάνες στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ σε τρεις ομάδες: η μία θα έκανε δεντροφύτευση (πράσινη παρέμβααη), η άλλη θα μάζευε τα απορρίματα και η τρίτη δεν θα έκανε τίποτα.

Η ομάδα της πράσινης παρέμβασης θα καθάριζε τον χώρο, θα έφερνε χώμα, θα φύτευε δέντρα, θα έβαζε χορτάρι, θα εγκαθιστούσε έναν χαμηλό ξύλινο φράκτη με ανοίγματα και θα αναλάμβανε την τακτική συντήρηση του σημείου.

Επιπλέον η ομάδα μελέτης έκανε συνεντεύξεις με 342 τυχαία επιλεγμένους κατοίκους γύρω από την ψυχική τους υγεία, δύο φορές στους 18 μήνες πριν από τις παρεμβάσεις και δύο φορές μετά τους 18 μήνες. Σχεδόν το 45% των συμμετεχόντων είχε ετήσια οικογενειακά εισοδήματα κάτω από 25.000 δολάρια.

Η ομάδα μελέτης διαπίστωσε ότι οι αναφορές για κατάθλιψη μειώθηκαν κατά περίπου 40% και οι αναφορές για το αίσθημα της απαξίωσης μειώθηκαν κατά περίπου 60%, μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν κοντά σε πράσινες αλάνες, σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν κοντά σε εγκαταλελειμένες αλάνες.