Η κακή εμφάνιση, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η έλλειψη προσπάθειας είναι οι κυριότεροι λόγοι, σύμφωνα με τους εργένηδες, για τους οποίους δεν σχετίζονται ερωτικά με κάποια γυναίκα.

Το να είναι κάποιος εργένης, μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελές για την ευημερία του, καθώς του δίνει το έναυσμα να βελτιώσει την κοινωνική του ζωή, ακόμη και να ενισχύσει την φυσική του κατάσταση. Εντούτοις, πολλοί αδημονούν να ερωτευθούν και να κάνουν κάποια σχέση κι αυτό είναι ασφαλώς θεμιτό.

Η μελέτη διερεύνησε τους λόγους, για τους οποίους οι άνδρες χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας Reddit, πιστεύουν ότι είναι... στο ράφι. Ενώ η απάντηση μπορεί απλώς να είναι ότι το αντικείμενο του πόθου τους δεν ανταποκρίνεται, η ερωτική τους μοναξιά μπορεί να οφείλεται στο παρουσιαστικό τους ή στην αδυναμία τους να φλερτάρουν όπως πρέπει.

Ο Μενέλαος Απόστολος, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας στην Κύπρο, αποφάσισε να εξετάσει τους λόγους, για τους οποίους οι άνδρες παραμένουν ελεύθεροι κατά τη γνώμη τους. Έτσι ρώτησε μέσα από την εν λόγω πλατφόρμα στα social media "Γιατί είσαι μόνος;".

Έλαβε 20.207 απαντήσεις, χώρια τα σχόλια στις απαντήσεις από άλλους χρήστες. 

Στη συνέχεια η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 13.429 από τις πρωτογενείς απαντήσεις, πριν κωδικοποιήσει 6.794 απαντήσεις και τις ταξινομήσει σε 43 κατηγορίες. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Evolutionary Psychological Science. Ο πιο συνηθισμένος λόγος, για τον οποίο ένας άνδρας είναι μόνος, μεταξύ των χρηστών του Reddit, ήταν η "κακή εμφάνιση", με 662 άτομα να το επιλέγουν ως απάντησή τους.

Ακολούθησε η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η ελάχιστη προσπάθεια και η έλλειψη ενδιαφέροντος για τις σχέσεις. Στην πέμπτη θέση ήταν οι κακές δεξιότητες στο φλερτ, με ένα άτομο να γράφει: "Οποιαδήποτε κοινωνική δεξιότητα κι αν έχω, τη χάνω αν ερωτευθώ".

Ο Δρ. Αποστόλου εξήγησε ότι οι σύγχρονοι άνδρες μπορεί να έχουν δυσκολίες να κάνουν το πρώτο βήμα, λόγω του τρόπου, με τον οποίο οι ρομαντικές σχέσεις έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων.

"Στις μεταβιομηχανικές κοινωνίες η επιλογή των ανδρών δεν ρυθμίζεται ούτε γίνεται αναγκαστικά, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να βρουν μόνοι τους τα ταίρια τους", είπε.

Τη δεκάδα των λόγων συμπληρώνουν η εσωστρέφεια, ένας πρόσφατος χωρισμός, οι κακές εμπειρίες από προηγούμενες σχέσεις, η έλλειψη αδέσμευτων γυναικών και τα παραπανίσια κιλά.