Από αυτά τα 60 κρούσματα, τα 48 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 12 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι τα 72 έτη (εύρος: 13 - 89 ετών).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου.

Ειδικότερα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς και Ρεθύμνου.

«Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπενθυμίζοντάς να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας.

Ποιους τσιμπάνε τα κουνούπια

Ο λαός λέει ότι τα κουνούπια επιτίθενται στους γλυκοαίματους, αλλά ας δούμε ποιους "προτιμάνε", με βάση επιστημονικά στοιχεία.

Τα άτομα με αυξημένο μεταβολικό ρυθμό, όπως οι έγκυοι και όσοι έχουν παραπανίσια κιλά, παράγουν κατά κανόνα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2), με αποτέλεσμα να προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια. Τα κουνούπια χρησιμοποιούν το CO2 ως το πρωταρχικό τους μέσο για να εντοπίσουν τον στόχο τους.

Κάποιοι άνθρωποι παράγουν στο δέρμα τους μεγαλύτερες ποσότητες από συγκεκριμένες χημικές ουσίες, όπως το γαλακτικό οξύ, το οποίο προσελκύει τα κουνούπια.

Υπάρχουν, επίσης, έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα κουνούπια τσιμπούν περισσότερο τα άτομα με ομάδα αίματος 0, σε σχέση με εκείνα που έχουν ομάδες αίματος Α και Β.

Επιπλέον η οσμή που αναδίδει το σώμα από τη ζέστη και το διοξείδιο του άνθρακα από την αναπνοή μπορεί να ενεργοποιήσουν τα κουνούπια.

Ακόμη και οι συνήθειες μπορούν να καθορίσουν αν θα τσιμπήσουν τα κουνούπια ή όχι. Η κατανάλωση αλκοόλ και η άσκηση αυξάνουν τον ρυθμό μεταβολισμού, άρα και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται, μεγαλώνουν επομένως και τις πιθανότητες για τσίμπημα.

Τέλος μπορεί να παίξει ρόλο και το χρώμα των ρούχων. Τα μαύρα, κόκκινα ή μπλε ρούχα είναι πιο πιθανό να ενεργοποιήσουν τα κουνούπια, καθώς μπορούν να διακρίνουν τη σιλουέτα.