Τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής του American Heart Association έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στις ΗΠΑ, το 32% των ποτών που κατανάλωσαν οι ενήλικες και το 19% των ποτών που κατανάλωσαν τα παιδιά την περίοδο 2007-2010, περιείχαν γλυκαντικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Εξέτασαν τις συνέπειες έξι γλυκαντικών ελάχιστων χαμηλών θερμίδων, εγκεκριμένων από τον FDA.

"Δίνουμε έμφαση στην αρνητική επίπτωση που έχουν τα ροφήματα και τα αναψυκτικά με ζάχαρη, αλλά λαμβάνουμε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα γλυκαντικά λίγων θερμίδων", δήλωσε η Alice Lichtenstein, που διευθύνει το Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστόνη και συμμετείχε στη μελέτη.

Οι ειδικοί δεν συνιστούν περισσότερες από 100 θερμίδες ή 25 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα για τις γυναίκες και 150 θερμίδες ή 37,5 γραμμάρια ημερησίως για τους άνδρες. Αυτό ισούται με περίπου έξι κουταλάκια του γλυκού και εννέα κουταλάκια του γλυκού, αντίστοιχα. Τα παιδιά ηλικίας 2 έως 18 ετών θα πρέπει να παίρνουν λιγότερα από 25 γραμμάρια την ημέρα και τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν θα πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετη ζάχαρη.

Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη ως προς τα οφέλη των γλυκαντικών, δεδομένου ότι υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει, ότι όσοι αρχίζουν να καταναλώνουν τα ολιγοθερμιδικά ροφήματα και αναψυκτικά, παίρνουν περισσότερες θερμίδες τρώγοντας ως αντιστάθμισμα.

Παράλληλα οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη μειώνεται και αυξάνεται η ζήτηση ποτών χαμηλής γλυκαντικής αξίας εκ μέρους των καταναλωτών.

"Οι εταιρείες ποτών καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για τη μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη, ειδικά καθώς οι νέες ετικέτες με τα πραγματικά δεδομένα διατροφής εισάγονται σταδιακά και απαιτούν υποχρεωτικές πληροφορίες για την προσθήκη ζάχαρης", σημείωσαν οι συντάκτες της μελέτης στο Circulation.

Επεσήμαναν ότι θέλουν να απομακρύνουν τους καταναλωτές από τα αναψυκτικά, τα τσάγια και τους χυμούς με ζάχαρη και να τους κάνουν να πίνουν περισσότερο νερό. 

"Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή, είτε είναι ανθρακούχο, είτε απλό, είτε αρωματισμένο", κατέληξαν.