Ουσιαστική διάλυση της εγχώριας αγοράς φαρμάκων όπως την ξέρουμε φέρνει η διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα το βράδυ στη Βουλή για ψήφιση με τη διαδικασία του επείγοντος, και του οποίου η δημόσια διαβούλευση λήγει σήμερα το πρωί στις 9.

Η διάταξη κάνει λόγο για μείωση της τιμής των πρωτοτύπων φαρμάκων μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας δεδομένων είτε στο μισό, είτε στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ε.Ε., ανάλογα με το ποιά είναι σε κάθε περίπτωση η χαμηλότερη τιμή.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί ως την ερχόμενη Πέμπτη, όπως είχε γράψει το Healthmag, ενώ η νέα διάταξη, δεν πρόκειται να έχει εφαρμογή στην αναμενόμενη γενική ανακοστολόγηση του Οκτωβρίου. Η εφαρμογή της παραπέμπεται στην επόμενη γενική ανακοστολόγηση που εκτιμάται ότι θα πρέπει να γίνει ως το τέλος του έτους.
Αναλυτικά, η επίμαχη διάταξη αναφέρει τα εξής:
"Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 17 του ν.δ. 96/1973 (Α΄172) αντικαθίσταται ως εξής:
"γ) i. Οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων "αναφοράς", μετά την λήξη της "περιόδου προστασίας των δεδομένων" (data protection period) σύμφωνα με τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας, μειώνεται στο 50% της τιμής του προϊόντος σε κατάσταση "εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων" είτε στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με το ποιά είναι σε κάθε περίπτωση η χαμηλότερη τιμή."

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή στον τρόπο κοστολόγησης αναμένεται να επηρεάσει περισσότερα από τα μισά σκευάσματα (45% μέχρι και 60%) που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλάζοντας τελείως το "τοπίο" της αγοράς φαρμάκων, με κίνδυνο να γυρίσει "μπούμερανγκ"  στο κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης, αφού πολλά φάρμακα θα είναι ασύμφορο πλέον να κυκλοφορούν στην αγορά για τις παρασκευάστριες εταιρίες. Και λόγω της μαζικότητας εφαρμογής της διάταξης, πολλές εταιρίες θα αντιμετωπίσουν τέτοιους κλυδωνισμούς που είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να τους ξεπεράσουν.

Αιτία είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές φαρμακευτικές -που διατηρούν τον κύριο όγκο της εγχώριας παραγωγής- απασχολούν καταρτισμένο, εξειδικευμένο και επιστημονικό προσωπικό, που δεν υπάγεται στα κατώτατα όρια του μισθολογικού κόστους. Μάλιστα το σύνολο των ελληνικών φαρμακευτικών, απασχολεί το μισό και πλέον ανθρώπινο δυναμικό των φαρμακευτικών που δραστηριοποιείται στη χώρα. Επιπλέον, πολλές από αυτές διατηρούν και ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη γενοσήμων που περιέχουν κάποιο είδος καινοτομίας, συνήθως στη μορφή τους ή τον τρόπο διάθεσής τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που τα ελληνικά φάρμακα αποτελούν το τρίτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, δίνοντας προστιθέμενη αξία στην εγχώρια παραγωγή, ενισχύοντας σημαντικά το ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα όμως, οι ανάγκες των ασθενών θα παραμείνουν με αποτέλεσμα είτε τα φάρμακα αυτά να εισάγονται από το ΙΦΕΤ σε τιμές πολλαπλάσιες αυτής που θα τους δοθούν για την κυκλοφορία τους εδώ, είτε θα αντικατασταθούν πλήρως από νέες δραστικές ουσίες κατά πολύ ακριβότερες, και εισαγόμενες, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας της χώρας να καταρρεύσει.

Η διάταξη αυτή, ήρθε ύστερα από την πρόσφατη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με αντίστοιχα τεχνικά κλιμάκια της χώρας μας, την περασμένη Πέμπτη και μάλιστα η συνάντηση αυτή είχε χαρακτηριστεί από το υπουργείο Υγείας ως "άτυπη"...

Για το θέμα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο πρόεδρός της κ. Θεόδωρος Τρύφων σε συνεντεύξεις του το τελευταίο διήμερο έκανε λόγο για για ένα «νέο επεισόδιο παραλογισμού» στο χώρο της υγείας και για «πρόθεση των θεσμών να διαλύσουν έναν από τους τελευταίους πυλώνες ανάπτυξης στη χώρα μας, αποκλείοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία των οικονομικών και αξιόπιστων ελληνικών φαρμάκων από την εγχώρια αγορά. Πόσο μάλλον, όταν οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές που δύναται να προσφέρουν, όχι απλά δεν δημιουργούν κόστος για τα Ταμεία, αλλά συμβάλλουν στη δημιουργία ουσιαστικών εξοικονομήσεων». Κι όλα αυτά, τη στιγμή που όλα τα ευρωπαϊκά Ταμεία ασχολούνται με τον έλεγχο της συνταγογράφησης, την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και αξιολόγηση των νέων ακριβών θεραπειών, ώστε να εισέρχονται στο σύστημα σε χαμηλές τιμές.

Σημειώνουμε ότι σε ότι αφορά την επικείμενη γενική ανακοστολόγηση του Οκτωβρίου, λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των στοιχείων στον ΕΟΦ από τις φαρμακευτικές για τα προϊόντα υπό ανατιμολόγηση. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επεξεργασίας από τον Οργανισμό και να συγκληθεί η επιτροπή τιμών φαρμάκων άμεσα, προκειμένου το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Οκτωβρίου και να τεθεί σε ισχύ τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.