Τα συζυγικά καβγαδάκια είναι για κάποιους το αλατοπίπερο του γάμου. Αλλά, όταν τα πράγματα ξεφεύγουν, οι ερευνητές στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι εμφανίζουν διάρροιες και φλεγμονή στο έντερο, η οποία απελευθερώνει βακτήρια στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί ασθένειες.

Και κάπως έτσι τεκμηριώνεται ότι ένας κακός γάμος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν...

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Janice Kiecolt-Glaser δήλωσε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology: "Πιστεύουμε ότι όλο αυτό το καθημερινό συζυγικό στρες - τουλάχιστον σε κάποιους ανθρώπους - προκαλεί αλλαγές στο έντερο που οδηγούν σε φλεγμονή και, ενδεχομένως, σε ασθένεια. Η εχθρότητα είναι χαρακτηριστικό των κακών γάμων - το είδος που οδηγεί σε δυσμενείς αλλαγές στον οργανισμό".

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές παρακολούθησαν 43 παντρεμένα ζευγάρια (μέσου όρου ηλικίας 38 ετών), διερεύνησαν τις σχέσεις τους και έπειτα τους βιντεοσκοπούσαν για 20 λεπτά, ενώ μιλούσαν για θέματα χρημάτων ή για τα πεθερικά τους. Κατέγραψαν επεισόδια εχθρικής συμπεριφοράς, στα οποία, μεταξύ άλλων, συμπεριλήφθηκαν εχθρικά βλέμματα ή επικριτικά σχόλια, ενώ έπαιρναν δείγματα αίματος πριν από τις αντιπαραθέσεις και μετά από αυτές.

Οι άνδρες και οι γυναίκες, που είχαν πιο εχθρικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της μελέτης, είχαν υψηλότερα επίπεδα ενός βιοδείκτη, που σχετίζεται με πρόβλημα στη λειτουργία των εντέρων. Επίσης είχαν υψηλά επίπεδα φλεγμονής σε όλο το σώμα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συζυγικά καβγαδάκια μπορεί να επιβραδύνουν την επούλωση των πληγών και να αυξήσουν τον κίνδυνο για ασθένειες, που σχετίζονται με τη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Ο Michael Bailey, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, από το Ινστιτούτο του Οχάιο για την Συμπεριφορική Ιατρική Έρευνα και το Ινστιτούτο Ερευνών στο νοσοκομείο Nationwide Children's, είπε: "Στο ευαίσθητο έντερο οι δομές, που είναι συνήθως πολύ καλές στο να το διατηρούν σε καλή κατάσταση - τα τρόφιμα που έχουν χωνευθεί μερικώς, βακτήρια και άλλα προϊόντα - γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές.

Και τα βακτήρια στο αίμα, που προκαλούν φλεγμονή, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στην κακή ψυχική υγεία".

Η φλεγμονή αυξάνεται με την ηλικία. Οι ερευνητές συστήνουν σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν "κολλήσει" σε κακούς γάμους, να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως να προσθέσουν στη διατροφή τους άπαχες πρωτεΐνες, υγιή λίπη, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως ή να πάρουν προβιοτικά.