«Οι κοσμητικές επεμβάσεις προσώπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι εμπιστεύονται την εμφάνισή τους στους ειδικούς πλαστικούς χειρουργούς. 

Οι ρινοπλαστικές ειδικότερα τείνουν να  γίνουν το ίδιο συχνές με τις λιποαναρροφήσεις. Οι άνθρωποι, που επιλέγουν να αλλάξουν την εμφάνισή τους, το κάνουν, είτε για να νοιώθουν καλά με τον εαυτό τους, είτε για να βελτιώσουν τον τρόπο που τους βλέπουν και τους αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στο φιλικό ή επαγγελματικό περιβάλλον τους. Κι αυτό γιατί ζούμε σε μια εποχή που η ομορφιά, όπως αυτή προβάλλεται και επιβάλλεται, είναι πολλές φορές το κλειδί για την επιτυχία», σημειώνει ο  πλαστικός χειρουργός προσώπου – ωρλ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

«Βέβαια εκτός από τη ρινοπλαστική υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι, που μπορούν να βελτιώσουν την εντύπωση που αποκομίζουν οι άνθρωποι που μας συναναστρέφονται, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο επεμβατικές».

Υπάρχει πλήθος μελετών που τα ευρήματά τους καταδεικνύουν τα οφέλη της ρινοπλαστικής στην κοινωνική ζωή και στην ψυχολογία του ασθενή. Μια απ’ αυτές, που διενεργήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, εξέτασε την εντύπωση που αποκόμισαν «περιστασιακοί παρατηρητές» από ανθρώπους που άλλαξαν το σχήμα ή/και το μέγεθος της μύτης τους. Ο «περιστασιακός παρατηρητής» αντιλαμβάνεται ακόμη και τις ελάχιστες παραμορφώσεις του προσώπου, σύμφωνα με τα ευρήματα άλλης μελέτης.

Για την πραγματοποίηση της μελέτης οι ερευνητές ζήτησαν από 473 άτομα (κυρίως γυναίκες, λευκές και μορφωμένες) να αξιολογήσουν online την εμφάνιση 13 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε ρινοπλαστική. Η ηλικία των παρατηρητών κυμαινόταν από 18 έως 73 ετών.  Οι ασθενείς ήταν κυρίως γυναίκες, μέσης ηλικίας 34 ετών. Οι περισσότεροι είχαν προβλήματα στη μύτη που ήταν ορατά στον περιστασιακό παρατηρητή και ήθελαν να φαίνονται ομορφότεροι.

Οι ερευνητές έδειξαν στους παρατηρητές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από την ρινοπλαστική και τουλάχιστον 6 μήνες μετά. Αλλά δεν αποκάλυψαν αν ήταν φωτογραφίες «πριν» ή «μετά» και οι παρατηρητές δεν είδαν ποτέ περισσότερες από μία φωτογραφία του ίδιου ασθενή. Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από τους παρατηρητές να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα, το επίπεδο επιτυχίας και τη γενική υγεία των ασθενών, με βάση τις φωτογραφίες τους.

Οι περιστασιακοί παρατηρητές βρήκαν τους ασθενείς σημαντικά ελκυστικότερους, πιο επιτυχημένους και πιο υγιείς. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς, που υποβάλλονται σε ρινοπλαστική, μπορούν να αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη, όταν αλληλεπιδρούν με τους συνανθρώπους τους.

«Οι επεμβάσεις για την αισθητική βελτίωση της μύτης έχουν μεγάλη επίδραση στην εμφάνιση, αλλά ακόμη μεγαλύτερη στην αυτοπεποίθηση του ατόμου και έτσι βελτιώνουν τη δυσαρέσκεια, ή ακόμα και την θλίψη, που βιώνουν οι άνθρωποι στην καθημερινή ζωή, πριν υποβληθούν σε ρινοπλαστική», επισημαίνει ο ειδικός.

Εξάλλου οι επεμβάσεις αυτές έχουν εξελιχθεί ιατρικά και τεχνολογικά, είναι απλούστερες απ’ ό,τι στο παρελθόν, με λιγότερες και ελεγχόμενες μετεγχειρητικές επιπτώσεις, οπότε η απόφαση για την αλλαγή της εμφάνισης λαμβάνεται ευκολότερα.

Με την εφαρμογή των υπερήχων στη ρινοπλαστική, η παραδοσιακή μέθοδος κατέστη, πια, ξεπερασμένη. Η diamond ρινοπλαστική βασίζεται στην λεγόμενη πιεζοηλεκτρική τεχνολογία, η οποία επιτρέπει στους χειρουργούς να κόβουν τα οστά της μύτης με πολύ ήπιο, ακριβή και ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς να τα αποσταθεροποιούν και χωρίς να προκαλείται βλάβη στους μαλακούς ιστούς. Έτσι, εξαλείφεται η πιθανότητα αποσταθεροποίησης των οστών και δημιουργίας λειτουργικών προβλημάτων. Τα δε αποτελέσματα είναι τα καλύτερα δυνατά, λόγω της ακρίβειας που προσφέρει.