Ο σφένδαμος είναι γνωστός για το maple syrup, όμως τα φύλλα του μπορεί να έχουν μια καλύτερη χρήση...

Οι ερευνητές διαπίστωσαν τώρα, ότι εκχύλισμα από τα φύλλα σφενδάμου μπορεί να προλαβαίνουν τις ρυτίδες!

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται αυτές τις μέρες στο 256ο Συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, στο οποίο έχουν κατατεθεί περισσότερες από 10.000 εργασίες με ένα ευρύ πεδίο θεμάτων.

Σύμφωνα με τον Navindra P. Seeram, επικεφαλής της σχετικής έρευνας, ιστορικά στοιχεία δείχνουν πως εκτός από το χυμό και το σιρόπι, και άλλα σημεία του δέντρου μπορούν να είναι χρήσιμα. Οι αμερικανοί ιθαγενείς, χρησιμοποιούσαν φύλλα κόκκινου σφενδάμου στο παραδοσιακό σύστημα ιατρικής τους.

Η ελαστικότητα του δέρματος διατηρείται από πρωτεΐνες όπως η ελαστίνη. Οι ρυτίδες δημιουργούνται όταν το ένζυμο ελαστάση καταστρέφει την ελαστίνη ως μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Rhode Island, μελέτησαν το ενδεχόμενο το εκχύλισμα των φύλλων σφενδάμου να αναστέλλει την δραστηριότητα της ελαστάσης. Συγκεκριμένα μελέτησαν τον τρόπο που συμβαίνει αυτό, αλλά σε δοκιμαστικό σωλήνα. Προηγούμενη μελέτη, έδειχνε πως τα φύλλα σφενδάμου μπορούν να αποτρέψουν την φλεγμονή και να απαλύνουν φακίδες.

"Μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτά τα εκχυλίσματα συσφίγγουν το δέρμα, σαν ένα φυτικό Botox που χρειάζεται μόνο τοπική εφαρμογή και όχι ένεση;" διερωτάται ο Seeram, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν, όμως στο μεταξύ αναμένουν την κατοχύρωση της πατέντας για τη φόρμουλα των στοιχείων που εξάγονται από τα φύλλα του σφενδάμου, όταν αυτά πέφτουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι στην περίπτωση αυτή, θα επωφεληθεί η τοπική οικονομία, καθώς το δέντρο φυτρώνει στη Β. Αμερική, ενώ η παρασκευή του εκχυλίσματος χρειάζεται τα φύλλα όταν πέσουν ή όταν τα δέντρα κλαδεύονται.