Όταν ακούμε για το DNA συνήθως έρχεται στο μυαλό μας η εικόνα μιας διπλής έλικας. Μια νέα έρευνα, όμως, αποκαλύπτει ότι το μόριο του DNA κινείται συνεχώς μέσα στα κύτταρα και παίρνει πολλά, διαφορετικά σχήματα. Από οκτάρια και χειροπέδες, μέχρι ρακέτες ή βελόνες ραψίματος! Η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων, όπως καλύτερων αντιβιοτικών και αντικαρκινικών χημειοθεραπειών, είπαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Lynn Zechiedrich από το Κολλέγιο Ιατρικής Baylor στο Τέξας.

Τα ευρήματα της μελέτης, που αλλάζουν την εικόνα του μορίου του DNA, όπως την ξέραμε εδώ και 60 χρόνια, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature Communications». Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνικη της κρυο-ηλεκτρονικής τομογραφίας, μιας μεθόδου που "παγώνει" το βιολογικά ενεργό υλικό κάτω από το μικροσκόπιο. Στη συνέχεια, οι εικόνες του DNA, που ελήφθησαν με αυτή την τεχνική, συγκρίθηκαν με υψηλής ανάλυσης προσομοιώσεις, που δημιουργήθηκαν σε υπερυπολογιστή Βρετανοί επιστήμονες.

Για την υπερσπείρωση του DNA δεν είναι πολλά γνωστά, αλλά είναι η πρώτη φορά που διατίθενται - με πολλές λεπτομέρειες - τρισδιάστατες απεικονίσεις των πολύπλοκων και δυναμικών τρόπων, που το μόριο του DNA ελίσσεται και διπλώνει μέσα στα κύτταρα

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι οι πρώτοι επιστήμονες και μετέπειτα Νομπελίστες Κρικ και Γουάτσον είχαν υπόψη τους μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του πραγματικού γονιδιώματος, όχι μεγαλύτερο από μία και μοναδική περιέλιξη του μορίου (μία «στροφή της σκάλας»), που αντιστοιχούσε σε 12 ζεύγη βάσεων (τα «γράμματα» του γενετικού «αλφαβήτου»). Η νέα απεικόνιση βασίζεται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα (σε αρκετές εκατοντάδες ζεύγη βάσεων), γεγονός που επέτρεψε να αποκαλυφθεί ότι η διπλή έλικα είναι πιο πολύπλοκη. Συνολικά υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων, όπου είναι «γραμμένες» όλες οι οδηγίες του DNA στους ανθρώπους, καλύπτοντας μήκος περίπου ενός μέτρου.