Η θρόμβωση είναι μία πολύ σοβαρή πάθηση, που ευθύνεται για πάρα πολλούς θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο. Όπως ενδεικτικά επεσήμαναν οι ειδικοί, που συμμετείχαν σε συνέντευξη τύπου, που έγινε ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου), οι θάνατοι από θρόμβωση στην Ε.Ε. είναι υπερδιπλάσιοι από εκείνους από τροχαία ατυχήματα, καρκίνο μαστού και προστάτη και Έιζ μαζί!

"Είναι απαραίτητη η αυτοαξιολόγηση με ερωτηματολόγια για το οικογενειακό και για το προσωπικό ιστορικό καθενός εκάστου" τόνισε ο αγγειοχειρουργός, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θωμάς Κώτσης. Το ετερόπλευρο οίδημα (πρήξιμο) σε κάποιο άκρο, ο απότομος βήχας, ο πόνος σε βαθιά εισπνοή, ειδικά μετά από αεροπορικό ταξίδι ή από οδήγηση πολλών ωρών, είναι τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή, ώστε να απευθυνθεί τάχιστα στον ειδικό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης ορίστηκε για τη 13η Οκτωβρίου, καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία γεννήθηκε ο Γερμανός γιατρός Rudolf Virchow, ο οποίος πρώτος, πριν από περίπου 150 χρόνια, εν έτει 1859, περιέγραψε το φαινόμενο της θρόμβωσης και έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω διερεύνηση της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου Φ.Θ.Ν. και ιδιαίτερα της πνευμονικής εμβολής. Το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και στην Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.) μαζί με 15 επιστημονικές εταιρίες και κρατικούς φορείς, με 275 ιατρικές εταιρίες, κρατικές υπηρεσίες υγείας και οργανώσεις ασθενών από 65 χώρες, ζητά να συμπεριληφθεί στις βασικές εξετάσεις  κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, η εκτίμηση του κινδύνου για τη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο (δηλαδή για τη δημιουργία θρόμβων αίματος στα πόδια και στους πνεύμονες).

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα, άλλωστε, είναι αφιερωμένη στη Φ.Θ.Ν. Όπως είπε ο καθηγητής αγγειοχειρουργικής και ειδικός γραμματέας του Ι.Μ.Ε.Θ.Α. κ. Μιλτιάδης Ματσάγγας: "Δεν είναι υποχρεωτική η εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε όλους τους ασθενείς, που κάνουν εισαγωγή, παρά το γεγονός ότι μέχρι και το 60% όλων των περιπτώσεων Φ.Θ.Ν. είναι ενδονοσοκομειακό".

Ο πόνος στη γάμπα, το οίδημα, η ερυθρότητα, η αυξημένη θερμοκρασία τοπικά, πρέπει να στείλουν τον ασθενή στον γιατρό για εξετάσεις αίματος και υπερηχογραφικό έλεγχο. Σήμα κινδύνου εκπέμπουν και η δύσπνοια, η ταχύπνοια και ο θωρακικός πόνος.