Είναι γνωστές οι δράσεις του Ινστιτούτου Prolepsis σε θέματα διατροφής και εξάλειψης της φτώχειας. Το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής συγκέντρωσε στοιχεία από τη σχολική χρονιά 2014-15 και τα παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου.  Σύμφωνα με την κα Αθηνά Λινού, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Prolepsis: "Το πρόβλημα, πέρα από τα θέματα υγείας, μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία επιβαρύνει επιλεκτικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικό-οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες".

Τα συγκλονιστικά στοιχεία απεικονίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης στον τομέα της επαρκούς και ποιοτικής σίτισης. Από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, πάνω από 2.000 σχολεία, που αντιστοιχούν σε περίπου 250.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα, έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ενώ οι εξασφαλισμένοι μέχρι στιγμής πόροι επαρκούν για την κάλυψη αρκετά μικρότερου αριθμού μαθητών.

Από το 2012 μέχρι σήμερα, το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση χιλιάδων οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα επισιτιστικής ανασφάλειας και πείνας, έχοντας προσφέρει καθημερινά και δωρεάν πάνω από 11.000.000 υγιεινά γεύματα σε 75.000 μαθητές 450 σχολείων, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια. Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ παράλληλα την πρωτοβουλία έχουν αγκαλιάσει και υποστηρίζουν και άλλα ιδρύματα, εταιρείες και ιδιώτες. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Τα καλά νέα είναι ότι τα οφέλη του Προγράμματος είναι ενθαρρυντικά, αφού, όπου έχει εφαρμοστεί, έχει μειωθεί ο δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας κατά 10%, το ποσοστό των μαθητών που πεινάει μειώθηκε κατά 20%, ενώ το 33% των μαθητών απέκτησε φυσιολογικό βάρος

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, χαιρέτησαν και οι: Υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής Κατερίνα Θανοπούλου.