Οι ειδικοί της Silicon Valley λένε ότι οξύνει τη σκέψη τους και ότι ενισχύει τη δημιουργικότητα. Άλλοι λένε ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Σε κάθε περίπτωση το νέο πείραμα, που ξεκινά σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου 2018, θα διερευνήσει εάν οι μικροδόσεις του παραισθησιογόνου LSD έχουν πραγματικά οφέλη ή αν είναι όλα στο μυαλό.

Οι μικροδόσεις ψυχεδελικών ουσιών - είτε LSD είτε μαγικά μανιτάρια - έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς, ειδικά μεταξύ όσων εργάζονται στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας στην Καλιφόρνια. Λέγεται ότι ορισμένοι από αυτούς λαμβάνουν μια μικρή ποσότητα μία ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα πριν πάνε στη δουλειά, όχι για να "φτιαχτούν", αλλά για να είναι πιο συγκεντρωμένοι. Βέβαια είναι παράνομο.

Το Ίδρυμα Beckley, το οποίο δημιουργήθηκε για να πρωτοπορήσει στην έρευνα για τις ουσίες που αλλάζουν το μυαλό, και η μονάδα που χρηματοδοτεί στο Imperial College του Λονδίνου ξεκινάνε την πρώτη δοκιμή με εικονικό φάρμακο (placebo).

Οι εθελοντές, που συμμετέχουν στο πείραμα, θα λάβουν ένα εγχειρίδιο με λεπτομέρειες για τις κάψουλες, κάποιες από τις οποίες θα περιέχουν το μικροσκοπικό κομμάτι χαρτιού με μια μικρή δόση LSD και άλλες που θα είναι κενές και στη συνέχεια να γίνει χρήση για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Στο τέλος της δοκιμής οι συμμετέχοντες θα μάθουν τι έπαιρναν όλες αυτές τις μέρες, χρησιμοποιώντας κωδικούς στα κινητά τους τηλέφωνα.

Θα είναι μοναδικό, είπε με ενθουσιασμό ο Balázs Szigeti, επικεφαλής του εγχειρήματος. Το κόστος και η έλλειψη νομιμότητας του LSD θα καθιστούσαν μια συμβατική μελέτη απαγορευτικά δαπανηρή. Οι συμμετέχοντες θα συμπληρώσουν ερωτηματολόγια και θα παίξουν παιχνίδια γνώσεων online και μόνο στο τέλος θα μάθουν αν ήταν χαρούμενοι και συγκεντρωμένοι λόγω του LSD ή επειδή σκέφτονταν ότι έπαιρναν LSD.

"Οι άνθρωποι που παίρνουν μικροδόσεις δεν είναι ένα μέσο τυχαίο σύνολο ανθρώπων από τον δρόμο", είπε. "Είναι πολύ πιθανό να έχουν κάνει χρήση ψυχεδελικών ουσιών και πριν και να έχουν διαμορφώσει απόψεις γιαυτές".

Ο Ελβετός επιστήμονας Albert Hofmann, ο οποίος πρώτος συνέθεσε το LSD το 1936 και άρχισε να το παίρνει χρόνια αργότερα, λέγεται ότι έπαιρνε μικροδόσεις μέχρι τα γεράματά του. Εκείνοι που κάνουν μικροχρήση, μιλούν για μια αίσθηση ροής και συγκέντρωσης, χωρίς να έχουν καμία από τις ακραίες παραισθησιογόνες εμπειρίες, που σχετίζονται με το ναρκωτικό.