Αν λαχταρούσατε να είστε πρώτος στη γραμμή, αλλά ο δάσκαλος σας έβαζε πίσω πίσω, αν είχατε βιώσει κάποια ντροπιαστική εμπειρία ενώπιον των συμμαθητών σας και αν το μάθημα της γυμναστικής γενικά ήταν ένας εφιάλτης για σας, μην εκπλήσσεστε που δεν θέλετε να περνάτε ούτε απ' έξω από το γυμναστήριο της γειτονιάς...

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ό,τι και να λένε οι ειδικοί περί της σπουδαιότητας της άσκησης για την υγεία, εσείς τα ακούτε βερεσέ. Και τα νέα ευρήματα σας δικαιώνουν. 

Πάνω από 1000 ενήλικες συμμετείχαν στη μελέτη, ηλικίας από 18 έως 45 ετών, από 46 Αμερικανικές Πολιτείες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επιθεώρηση Translational Journal of the American College of Sports Medicine.

Το 34% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι νιώθει αμηχανία από τις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας από το μάθημα γυμναστικής. Το 18% είπε ότι δεν απολάμβανε καθόλου το μάθημα, ενώ οι καλύτερες αναμνήσεις των ανθρώπων από τη γυμναστική στο σχολείο περιελάμβαναν τη θετική αναγνώριση από τους συνομηλίκους ή τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την απόδοσή τους.

"Το πιο εκπληκτικό πράγμα στην έρευνά μας ήταν η ζωντάνια των αναμνήσεων και των συναισθηματικών επιπτώσεων που είχαν αυτές. Αυτό μας λέει ότι ήταν εμπειρίες, που επηρέασαν τα άτομα αυτά", ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο συγγραφέας της μελέτης Παντελεήμων Εκκεκάκης του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.

"Οι αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια είχαν κάποιο βαθμό επιρροής στην αυτοεκτίμησή τους και στον βαθμό... της καθιστικής τους ζωής. Ωστόσο δεν λέμε ότι οι εμπειρίες είναι καθοριστικές και ότι μια αρνητική εμπειρία θα καθορίσει το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας ενός ατόμου για το υπόλοιπο της ζωής του".