Όπως αναφέρει το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, Καναδοί ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 3.000 άτομα μέσου όρου ηλικίας 77 ετών και διαπίστωσαν ότι η εγκεφαλική τους λειτουργία μειώθηκε με αντιστοιχία 4,8 έτη, τους ανοιξιάτικους και τους χειμερινούς μήνες.

Υπήρχαν, επίσης, 30% περισσότερες πιθανότητες να φτάσει η γνωστική τους ικανότητα στο κατώτατο όριο. Οι ερευνητές λένε ότι η εξέταση τον χειμώνα και την άνοιξη μπορεί να συμβάλει στον εντοπισμό της άνοιας νωρίς, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να συγκαλυφθούν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Ο Dr Andrew Lim, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, δήλωσε: "Βρήκαμε ότι οι ηλικιωμένοι με και χωρίς άνοια έχουν καλύτερη σκέψη και συγκέντρωση στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, από ό, τι τον χειμώνα και την άνοιξη. Με το να ρίχνουμε φως στους μηχανισμούς, οι οποίοι αποτελούν τη βάση της εποχιακής βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας το καλοκαίρι, αυτά τα ευρήματα ανοίγουν νέες οδούς θεραπείας για το Αλτσχάιμερ".

Τα στοιχεία για την εξάπλωση του Αλτσχάιμερ είναι άκρως δυσοίωνα για το εγγύς μέλλον και προβλέπουν μεγάλη αύξηση στα περιστατικά παγκοσμίως. 

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί η γνωστική λειτουργία βελτιώνεται καλοκαίρι και φθινόπωρο. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με άνοια εξακολουθούν να είναι ικανοί να βελτιωθούν, παρά την ασθένεια. Εκτός από τις γνωστικές βελτιώσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι υπήρξαν αλλαγές στα επίπεδα των σχετιζόμενων με το Αλτσχάιμερ πρωτεϊνών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και στον εγκέφαλο.

Το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικά επίπεδα βιταμίνης D, στις σεξουαλικές ορμόνες και στη μελατονίνη, που αλλάζουν με τις εποχές, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Και υποθέτουν ότι το φως και οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα, όπως και οι αυξημένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

"Εάν όλα αυτά είναι αληθή, τότε παρεμάσεις όπως η φωτοθεραπεία ή η τροποποίηση της θερμοκρασίας, μπορεί να είναι αποτελεσματικές για τη διατήρηση των θετικών αποτελεσμάτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα", κατέληξαν οι Καναδοί συντάκτες του επιστημονικού άρθρου.