Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο British Medical Journal

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Δανίας σύγκριναν 736 εγκύους. Κάποιες πήραν συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλες δεν έκαναν χρήση συμπληρωμάτων. Όλα αυτά από την 24η εβδομάδα της κύησης μέχρι και μία εβδομάδα μετά τη γέννα.

Βρήκαν,λοιπόν, ότι τα παιδιά της πρώτης ομάδας είχαν υγιές βάρος τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής τους, κάτι που, κατά τους επιστήμονες, οφείλεται κυρίως στην πυκνότητα των οστών και λιγότερο στο ανθυγιεινό λίπος.

Ο καθηγητής Hans Bisgaard δήλωσε: "Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη νηπιακή ηλικία είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και για την υγεία των παιδιών. Ειδικότερα η κατανάλωση ψαριών, που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (LCPUFA), είναι σημαντική για την επαρκή ανάπτυξη".

Οι υπερηχογραφικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι αυτά τα παιδιά έφεραν περισσότερο ανθυγιεινό λίπος και, επιπλέον, είχαν πιο άπαχους μυς και υψηλότερη οστική πυκνότητα από ό,τι τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες πήραν δισκία ελαιολάδου ως placebo. Ακόμη φάνηκε ότι αυτά τα παιδιά ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν άσθμα ή γενικά συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Στα λιπαρά ψάρια συγκαταλέγονται ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, η πέστροφα και η ρέγγα.