Επιστημονική ομάδα του Κολεγίου Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ θέλησε να διαπιστώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας σε σχέση με τη διάρκεια του καπνίσματος, σε δείγμα 46.140 άνδρες, 60 ετών και άνω.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology, συγκριτικά με αυτούς που κάπνιζαν διαρκώς, όσοι απείχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και όσοι δεν είχαν υπάρξει ποτέ καπνιστές είχαν μειωμένο κίνδυνονα εκδηλώσουν άνοια. Επίσης όσοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ, είχαν μειωμένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ, συγκριτικά με τους καπνιστές.

Ειδικότερα οι εφ' όρου ζωής μη καπνιστές είχαν 18% μειωμένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ σε σχέση με τους χρόνιους καπνιστές. Ακόμη, είχαν 29% μικρότερο κίνδυνο αγγειακής άνοιας, ενώ, για όσους είχαν κόψει το κάπνισμα πολύ καιρό, η μείωση του κινδύνου για άνοια αγγειακής αιτιολογίας έφθανε το 32%.

«Η διακοπή του καπνίσματος σαφέστατα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας σε βάθος χρόνου, συνεπώς οι καπνιστές έχουν κάθε λόγο να το κόψουν για να επωφεληθούν» ανέφεραν οι ερευνητές σε δηλώσεις τους.