Περπατάτε αμέριμνοι στο σπίτι σας το απόγευμα, έχοντας άγνοια κινδύνου. Κι όμως αυτό που φοβάστε περισσότερο, η αράχνη, μπορεί να είναι κάπου εκεί κοντά.

Οι αράχνες είναι απογευματινοί τύποι, οπότε, αν έχετε αραχνοφοβία (μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνος), καλύτερε να είστε εκτός στις 7:35 το απόγευμα. Αυτή φαίνεται πως είναι η πιο πιθανή ώρα για τη... βόλτα των αυτών των αρθρόποδων. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να τις δείτε και 6-8 το πρωί, συνήθως παγιδευμένες στους νεροχύτες και στα μπάνια.

Μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους και τα αρσενικά αναζητούν μανιωδώς θηλυκά για να ζευγαρώσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οκτώ στις δέκα αράχνες που βλέπουμε είναι αρσενικές. Θηλυκές αράνες συνήθως εντοπίζονται στα ταβάνια, στις πόρτες και στα παράθυρα, ενώ οι αρσενικές στους τοίχους.

"Τα θηλυκά κάνουν τους ιστούς τους στα γκαράζ και στα παραθυρόφυλλα, ενώ τα αρσενικά περιπλανώνται, ψάχνοντας να ζευγαρώσουν. Και,  βέβαια, τα σπίτια μας είναι ωραία μέρη για να έρθουν και να το κάνουν αυτό", είπε ο καθηγητής εντομολογίας Adam Hart, από το Πανεπιστήμιο Glucestershire, στο περιοδικό Arachnology.

Πάντως οι ειδικοί επί του θέματος διαβεβαιώνουν ότι οι περισσότερες αράχνες είναι ακίνδυνες, παρόλο που όλες μπορεί να δαγκώσουν.

Για εσάς που εξακολουθείτε να φοβάστε το τετ α τετ με τον χειρότερο εφιάλτη σας, ο καθηγητής προτείνει να διατηρείτε καθαρά τα σπίτια σας και τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά. Τα βρώμικα σπίτια, με "βουνά" από άπλυτα ρούχα στο πάτωμα, είναι ιδανικά για να κρύβονται οι αράχνες, επειδή τους αρέσει το σκοτάδι.

"Κρατάτε τα σπίτια καθαρά και τακτοποιημένα, αυτό θα βοηθήσει. Αλλά πρέπει να δεχτείτε ότι δεν μπορείτε να καταστήσετε το σπίτι σας απόρθητο φρούριο, καθώς οι αράχνες θα βρουν πάντα έναν τρόπο να μπουν μέσα", κατέληξε.